Sportpark Cronestein speelt een belangrijke rol in meerdere scenario's om de capaciteitsproblemen van verschillende sportverenigingen op te lossen. (Foto: Chris de Waard).

Gebruikers Sportpark Cronestein presenteren alternatief plan voor uitbreiding hockey

Geen heel vierde hockeyveld in het Roomburgerpark, maar een half veld in Sportpark Cronestein. Dat voorstel gaan de huidige gebruikers van het sportterrein aan de Cronesteinkade volgende week presenteren aan de leden van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. De Leidse raadsleden bespreken dan de brief die het college kort voor de zomervakantie aan de raad stuurde en waarin drie scenario’s worden beschreven om de Leidse Hockeyclub Roomburg alsnog aan een vierde veld te helpen.

Het alternatieve plan is ondertekend door de korfballers van LKV Sporting Trigon, kinderopvang ’t Kasteel en de Stichting Leiden Oost die aan de rand van het terrein stadstuinderij Het Zoete Land beheert. Het plan wordt ook onderschreven door de Vrienden van het Roomburgerpark. Dat park blijft in dit alternatief immers buiten schot. Volgens de bedenkers van het nieuwste alternatieve scenario gaat het hier om een win-winsituatie waarbij de belangen van alle betrokken partijen worden gediend.

In het plan kan Trigon blijven, net als de faciliteiten voor de kinderopvang en de ouderen uit de wijk. Ook komen er padelbanen, wordt Het Zoete Land uitgebreid en kunnen de natuurwaarden in het Roomburgerpark alsnog flink worden versterkt. Volgens de plannenmakers is een half hockeyveld prima in te passen op hun sportpark en kan hockeyclub Roomburg daarmee best uit de voeten. “Realiseer op deze locatie een half hockeyveld waarop 6-tallen en 8-tallen van hockeyclub Roomburg hun wedstrijden kunnen spelen en waarop korfbaltrainingen kunnen plaatsvinden “, zo stellen de opstellers. “Ook de sportactiviteiten van het Bonaventuracollege Burggravenlaan kunnen daar plaatsvinden.”

Het plan voorziet ook in een aantal multifunctionele padelbanen in Sportpark Cronestein. Die zouden dan het wintertennis van Sporting Trigon kunnen vervangen. De korfballers spelen dan in de zaal, waardoor dan ruimte is op de korfbalvelden. Volgens Trigon is in de wijk behoefte aan padel en dus ziet de club daarin een mooie kans om de exploitatie te verbeteren. Trigon wil in zo’n situatie trouwens best terug naar één korfbalveld dat dan bovendien kleiner kan zijn dan het huidige. De afmetingen voor korfbalvelden zijn veranderd en de Trigonvelden hebben nog het oude grote formaat.

Tegenstanders
De handtekening van twee van de hoofdrolspelers staat niet onder de brief. Voorzitter Bas Pietersen van de Leidse Hockeyclub Roomburg wil er dan ook niets van weten: “Het is geen oplossing voor ons jarenlange probleem”, zo laat hij weten in reactie op de brief waarbij de hockeyclub door de andere partijen ook niet bij is betrokken. Ook Tennisclub Roomburg heeft niet bij het kruisje getekend. Bestuurslid Klaas Jan Doeven van TC Roomburg spreekt van een matig plan en zeker geen win-win. “Het betekent nog steeds geen uitbreiding voor ons.” Ook padel op een andere locatie van de tennisclub ziet de club niet zitten. “Padel op deze manier positioneren lijkt leuk, maar wie gaat dat exploiteren? Wij op afstand? Dat is niet onze gedachte. En standalone gaat het niet werken.”

Uitbreiding stadstuinderij
Als onderbouwing van het alternatieve plan wordt door de opstellers ook flink ingezet op de uitbreiding van Het Zoete Land. Die zou er 2.500 vierkante meter bij moeten krijgen om zo een deel van de bestaande wachtlijst weg te werken. Die is momenteel zo’n 250 huishoudens lang en er is bijna geen verloop. De stadstuinderij zorgt nu al voor ecologisch geteelde groente, fruit, kruiden en bloemen voor in totaal 135 huishoudens. Ook worden er rondleidingen gegeven aan scholieren die er ook praktijklessen krijgen.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Tennisclub Roomburg in de wintermaanden gebruik maakt van de Trigonvelden. Dat is onjuist. Trigon heeft naast korfbal ook tennisleden die in de wintermaanden op de buitenvelden spelen.

Leiden Maatschappij Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×