(Stockfoto).

Verenigingen halen geen oud papier meer op in Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude heeft samen met afvalbedrijf Renewi besloten dat het ophalen van oud papier door vrijwilligers van verenigingen stopt. De Zoeterwoudse ijsclub, scouting en drumfanfare zullen hierdoor een belangrijke bron van inkomsten moeten missen.

Al ruim veertig jaar zamelen Zoeterwoudse verenigingen oud papier in. Maar aan het ophalen lijkt nu een einde gekomen. Bij gesprekken over de verlenging van het contract tussen Renewi en Gemeente Zoeterwoude, heeft de afvalverwerker aangegeven geen oud papier meer in te willen zamelen met behulp van vrijwilligers. De veiligheidsrisico’s die dat met zich meebrengt zijn te groot.

Volgens Renewi is het ophalen, waarbij vrijwilligers achterop de vuilniswagen meerijden, altijd al te onveilig geweest. “Het is zwaar materieel en met ons eigen personeel gebeuren er al ongelukken”, aldus een woordvoerder van de afvalverwerker. “Wij hebben besloten de lat hoger te leggen door middel van een nieuwe veiligheidsstandaard.” Als onderdeel van die standaard sluit Renewi in heel het land geen contracten meer af met vrijwilligersorganisaties.

Daarnaast is volgens de woordvoerder de vrijwillige inzet voor chauffeurs van het bedrijf een zware taak. “De chauffeur moet letten op de vrijwilligers én het verkeer”, zegt hij. “Bij de inzet van vrijwilligers moeten we onze chauffeurs belasten een te grote verantwoordelijkheid.”

Financieele compensatie
Het besluit komt hard aan bij de betrokken verenigingen: IJsclub Zoeterwoude, Scouting Zoeterwoude en drumfanfare Rijntamboers. “Het was onze grootste bron van inkomsten”, zegt Frank Kaptein, voorzitter van de IJsclub. “Het was een perfect systeem dus heel teleurstellend dat het stopt.” De stop betekent volgens Kaptein dat de verenigingen op zoek moeten gaan naar andere inkomstenbronnen. “Het zou kunnen dat er meer contributiekosten komen voor leden.”

De verenigingen liepen al veel inkomsten mis doordat er door de coronamaatregelen al een jaar geen inzameling van deur tot deur plaatsvond. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen verenigingen hiervoor compensatie krijgen “Voor dit jaar hebben de verenigingen recht op geld uit ons coronapotje”, zegt de woordvoerder. “Maar uiteindelijk zal die compensatie stoppen.” De gemeente gaat nog wel kijken of de verenigingen op langere termijn op een andere manier betrokken kunnen zijn bij de inzameling van papier.

Duurzaamheid Economie Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×