In 2009 was Delano R. te zien in de documentaire Crips: Strapped 'n Strong.

Rechtszaak Leidse 'moordmakelaar' Delano R. duurt een jaar

In Amsterdam is deze week het megaproces begonnen tegen leden van motorclub Caloh Wagoh. Maar liefst 21 verdachten moeten in het ‘Eris-proces’ voor de rechter verschijnen. Zij worden ervan verdacht onder leiding van Leidenaar Delano R. vijf liquidaties en elf moordpogingen te hebben uitgevoerd. De zaak duurt naar verwachting bijna een jaar.

Een van de hoofdverdachten is Delano R. uit Leiden, de vroegere president van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en deze hebben uitgezet bij speciale moordcommando’s, schrijft mediapartner Omroep West. Deze commando’s bestonden voor een groot deel uit leden van de inmiddels verboden motorclub. Naast R. heeft volgens het Openbaar Ministerie ook Greg R. uit Mijdrecht een cruciale rol gespeeld bij de serie liquidaties. Hij wordt eveneens gezien als een van de hoofdverdachten.

De overige negentien verdachten, veelal afkomstig uit Zuid-Holland, zouden een rol hebben gespeeld bij het uitvoeren van de moorden. Het gaat om vijf geslaagde liquidaties in Den Haag, Breukelen, Rotterdam, Spijkenisse en Amsterdam. Daarnaast zouden de verdachten nog hebben geprobeerd om elf andere mensen van het leven te beroven. Soms bleef het volgens het OM bij een voornemen, maar in sommige gevallen werden de plannen ook in werking gezet en hadden de potentiële slachtoffers geluk dat ze niet konden worden uitgevoerd.

Veel langer
Volgens het OM zou ook maffiakopstuk Ridouan T. verantwoordelijk zijn voor enkele moordopdrachten. Hij staat in dit proces echter niet terecht omdat hij al in een ander megaproces terecht staat. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat T. in dat Marengo-proces al een levenslange gevangenisstraf krijgt. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is het in Nederland niet mogelijk om meerdere keren levenslang te krijgen.

Voor het proces waarin de Leidenaar Delano R. terechtstaat zijn de komende maanden 64 zittingsdagen uitgetrokken. Deze zittingsdagen lopen door tot in januari 2022. Dan zal het OM met de strafeisen komen voor de 21 verdachten. Normaal doet de rechtbank twee weken na de laatste zittingsdag uitspraak, maar vanwege de omvang van de zaak hebben de rechters veel langer de tijd nodig om tot een vonnis te komen. De rechtbank streeft er nu naar om op 5 juli 2022 uitspraak te doen.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×