(Archieffoto: Chris Verplancke).

Provincie start onderzoek naar storingen Hooghkamerbrug

De provincie Zuid-Holland is een onderzoek begonnen naar de vele storingen van de Hooghkamerbrug. Afgelopen zomer stond de brug tussen Leiden en Voorschoten regelmatig urenlang open. “We hebben nu sensoren geplaatst die precies registreren wanneer en hoe het fout gaat”, laat een woordvoerder van de provincie weten. “Hopelijk duurt het nog heel lang voordat die iets registreren.”

De Hooghkamerbrug over de Korte Vliet verbindt Leiden met Voorschoten via de Voorschoterweg. De dichtstbijzijnde volgende brug is de Waddingerbrug, wat betekent dat automobilisten en fietsers moeten omrijden over de Churchillaan, de Haagweg en de Leidseweg en vice versa. De brug wordt op afstand bediend, maar de woordvoerder van de provincie benadrukt dat dat niet de oorzaak van de storingen was.

“Er was steeds weer een ander onderdeel kapot”, legt hij uit. “De verschillende storingen hadden dus ook niets met elkaar te maken, het was pure pech.” Om helemaal uit te sluiten dat er een verband tussen de storingen zit, zijn nu dus sensoren geplaatst, als onderdeel van een zogenaamde ‘logger’. “Die logger registreert precies wat er fout gaat, en wanneer. Is dat in een tijdvak met veel brugopeningen, of juist als het heel rustig is? En gaat het vaker fout met het openen, of juist met het sluiten van de brug?”

Naast de logger zijn ook nieuwe onderdelen in de brug gemonteerd. “De brugonderdelen hebben een minimale levensduur die door de leverancier gegarandeerd wordt. Omdat het bij deze brug zo vaak fout gaat, hebben we preventief onderdelen vervangen die nog niet aan het eind van hun levensduur zijn.” Al deze voorzorgsmaatregelen moeten voorkomen dat de brug een nieuwe storing krijgt. “Het is natuurlijk heel vervelend dat dit steeds gebeurt. Hopelijk is de ellende nu voorbij.”

 

Leiden Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×