(Foto: Robbert Beurse).

Starters blijven plakken in hun studenthuis: Leidse huizenmarkt zit muurvast

Tirza Dam, Hannah van Halm en Eslin Cohen Stuart zijn afgestudeerd en hebben een betaalde baan. Toch wonen ze nog steeds in hun studentenhuis aan het Vijf Meiplein in Leiden. Op zich bevalt het goed, maar de starters hebben voor hun gevoel geen andere keus. Er zijn momenteel geen huur- of koopwoningen in de Sleutelstad beschikbaar die zij kunnen betalen.

“Als ik hier ooit weg moet, betekent dit dat ik weer bij mijn moeder moet gaan wonen. Huurhuizen zijn te duur, koophuizen helemaal. Mijn hele sociale leven is in Leiden, dus ver weg verhuizen is vervelend en onhandig”, legt Dam uit. Haar huisgenoten vertellen een soortgelijk verhaal.

De situatie van de vrouwen staat niet op zichzelf. Door stijgende huizen- en huurprijzen en een beperkt aanbod van sociale huurwoningen lukt het Leidse starters steeds slechter om een eigen woning te vinden. “Als je een modaal inkomen hebt is er gewoon niets te vinden. Voor sociale huurwoningen sta je jaren op de wachtlijst. Particuliere huur- of koopwoningen zijn onbetaalbaar geworden”, vertelt Dam.

Scheefwoners
Makelaar Ralph Lek kent de Leidse markt goed. Hij stelt dat de krapte op de huizenmarkt komt door een gebrek aan doorstroming. “Mensen blijven wonen waar ze wonen. Dat komt deels omdat er te weinig beschikbaar is. Je gaat niet snel verhuizen als je weet dat je er niet op vooruit gaat.”

Ook ‘scheefwoners’ dragen volgens Lek bij aan het probleem. “Tweeverdieners die in hun sociale huurwoning blijven wonen, terwijl ze gemakkelijk meer kunnen betalen. Ze houden op die manier hun huis van de markt waardoor jonge mensen, die graag in de stad willen wonen, geen woonruimte kunnen vinden. Daar heb ik echt moeite mee.”

De makelaar vindt dat de aanbieders van sociale huurwoningen strenger moeten optreden tegen scheefwonen. “Als iemand meer gaat verdienen wordt het tijd dat de huur omhoog gaat of dat iemand bijvoorbeeld een huis gaat kopen”, ziet Lek als oplossing.

Bouwen
De drie samenwonende vriendinnen zien de oplossing voor hun probleem niet zozeer in het aanscherpen van de huurvoorwaarden. “Bij nieuwbouwprojecten worden er vooral dure huizen gebouwd. Ik begrijp dat daar veel op te verdienen valt, maar het lost voor ons niets op. Wij zijn op zoek naar huizen in het lagere en middensegment. Die moeten ze dus bouwen”, vindt Cohen Stuart.

Ook het splitsen van grote woningen in bijvoorbeeld boven- en benedenhuizen zien de starters als mogelijk oplossing voor het probleem. “Maar voorlopig maken we er hier het beste van. Het is ook wel weer heel gezellig.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×