(Foto: Chris de Waard).

Gemeente Leiden trekt half miljoen uit voor aanpassingen viering Leidens Ontzet

Doordat 3 oktober ook dit jaar niet op de normale manier gevierd kan worden, valt Leidens Ontzet voor de gemeente een stuk duurder uit dan in andere jaren. Leiden trekt er ruim een half miljoen extra voor uit.

Hoewel allerlei onderdelen van de viering nog steeds onder voorbehoud zijn, is de gemeente samen met de 3 October Vereeniging wel begonnen met de organisatie. Nog langer wachten betekent dat de tijd te kort wordt om het nog rond te krijgen. De nieuwste maatregelen worden waarschijnlijk op dinsdag 14 september door het kabinet bekend gemaakt. De versoepelingen die op 20 september in zouden gaan, worden waarschijnlijk verschoven naar de 25e.

Dekking
Met de extra kosten was vooraf geen rekening gehouden in de gemeentebegroting. Het college zal de extra kosten binnenkort dan ook als tegenvaller aan de raad melden en ze verwerken in de gemeentelijke financiƫn.

Kermis
Duidelijk is in elk geval wel dat de kermis kleiner wordt dan in andere jaren en dat er een hek omheen wordt gezet. Zo kan publiek gereguleerd tot het kermisterrein worden toegelaten en wordt voorkomen dat het binnen de hekken te druk wordt. De kosten voor de daarmee gepaard gaande beveiliging en het crowdmanagement raamt de gemeente nu op 235.000 euro.

Festival
Ook voor het Leidens Ontzet Festival dat in Park Matilo wordt georganiseerd tast de gemeente in de buidel. Dat geldt ook voor de bootjes met muziek die door het centrum gaan varen. Totale kosten van deze twee onderdelen tijdens de 3 Octoberviering bedragen een kwart miljoen euro.

Garantstelling
Een derde element waarvoor de gemeente bereid is de knip te trekken, betreft een garantstelling die de 3 October Vereeniging aan de gemeente Leiden heeft gevraagd. Omdat de kermis kleiner is, zijn er minder inkomsten en nadat Leidens Ontzet in 2020 ook al niet door kon gaan, kan de vereniging niet al die risico’s zelf dragen. Leiden draagt daarom zo nodig maximaal 70.000 euro bij om tegenvallende inkomsten op te vangen.

Leiden Politiek Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×