Hans Lardee van Meneer Jansen ruimt een deel van zijn terras morgen op. (Foto: Chris de Waard).

Centrumhoreca zit omhoog met meubilair coronaterrassen

Zaterdag keert de markt terug naar het gebied rond de Nieuwe Rijn en dat betekent voor de horecaondernemers langs het water dat ze voor wat betreft hun terrassen terug moeten naar de situatie zoals die voor corona was.

Na de maandenlange sluiting van de horecabedrijven ten gevolge van de coronamaatregelen, kwam de gemeente hen tegemoet door toestemming te geven voor extra grote terrassen. Nu de markt terugkeert, is er op zaterdagen geen ruimte meer voor die coronaterrassen. Dat stelt veel horecaondernemers minimaal voor een uitdaging. Waar laten ze al die extra tafeltjes, stoelen, plantenbakken, verlichting en andere zaken die de afgelopen maanden zijn neergezet.

Van de gemeente hoeven ze in elk geval geen hulp te verwachten. “In de vergunning van de coronaterrassen staat opgenomen dat horecaondernemers de terrassen moeten verwijderen als de warenmarkt weer terugkeert. De ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor opslag van het meubilair”, zo laat een woordvoerder desgevraagd aan Sleutelstad weten.

“Dat klopt helemaal”, zegt eigenaar Hans Lardee van café Meneer Jansen. “Maar het komt allemaal wel onverwachts en de timing is erg ongelukkig.” Het café heeft normaal gesproken een terras recht voor de zaak, aangevuld met een terrasboot. Nu staan er ook tafeltjes en stoelen op de Koornbeursbrug. Daaromheen plantenbakken en kleurige verlichting. “Ook om de boel een beetje af te schermen, want vanuit de zaak heb ik geen zicht op de brug”, zegt Lardee die afgelopen maandag officieel te horen kreeg dat hij zijn grote terras niet meer kan uitzetten. “Toen kwam de brief van de gemeente pas.”

Opslag
Lardee snapt sowieso niet dat de gemeente Leiden niet een paar weken langer heeft gewacht met de terugkeer van de warenmarkt op zaterdag. “Half oktober is het terrasseizoen sowieso voor een groot deel voorbij. Dat was voor ons veel handiger geweest.” Lardee ruimt het extra deel van zijn terras nu op en zet het zondag niet meer terug. Dat zou wel mogen, want de vergunningen voor de grote terrassen lopen pas eind van het jaar af, maar dat ziet hij niet zitten. “Ik heb geen ruimte om alles een dag per week op te slaan.”

Even verderop zit restaurant Dende. Eigenaar Hein Martens heeft een soortgelijk probleem als Meneer Jansen. “Ik heb een ponton gehuurd. Daar zet ik vrijdagnacht de 17 tafels en 50 stoelen op die ik zaterdag niet uit mag zetten. En zaterdag om 18.00 uur zet ik ze weer terug.” Martens wil de komende tijd elke week een ponton laten komen om zijn extra meubilair op te slaan.

“Maar dat is niet het enige probleem”, zegt de uitbater van Dende. “We hebben maandag de officiële aanzegging gehad van de gemeente. Dat is vijf dagen voordat we alles weg moeten halen. Naast het probleem dat veel horecabedrijven hebben met de opslag van al dat extra terrasmeubilair, zijn ook de roosters voor de komende tijd al gemaakt. Ik heb meer personeel vanwege het grotere terras. Ik kan ze moeilijk op zo’n korte termijn afbellen.”

Chaos
Martens verwacht dat het zaterdag chaos wordt rondom de Nieuwe Rijn. “De markt is er weer en dat zorgt voor extra drukte. En de terrassen zijn veel kleiner. Meer vraag en minder aanbod gaat natuurlijk tot capaciteitsproblemen leiden.”

Economie Leiden Centrummarkt te druk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×