Volgens schattingen van de organisatie liepen er 2.500 tot 3.000 mensen mee in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Duizenden demonstreren in Leiden voor heropening cultuursector

Het massale protest van de cultuursector heeft Leiden bereikt. Vorige maand werd al in een aantal Nederlandse steden een ‘Unmute Us’-demonstratie gehouden en vandaag gebeurde dat op grotere schaal in tien steden, waaronder Leiden. Volgens Martijn Braat van de Leidse Nachtraad die Unmute Us Leiden organiseerde, waren er zo’n 2.500 tot 3.000 mensen op de been.

Bekijk hier de start van de manifestatie op de Lammermarkt.

Een enorme stoet trok zaterdagmiddag vanaf de Lammermarkt via de singels om het centrum heen. Muziektrucks met ertussenin werkgevers en werknemers uit de cultuursector, freelancers en publiek. Heel veel publiek dat het helemaal gehad heeft met de aanhoudende coronamaatregelen. Zeker nu mensenmassa’s wel naar voetbalwedstrijden of formule-1 wedstrijden kunnen, terwijl festivals en concertzalen leeg blijven of in elk geval maar deels gevuld mogen worden.

Bekijk hier de beelden vanaf de Witte Singel.

De manifestatie begon op de Lammermarkt waar plek was voor maximaal achthonderd mensen. Het was dan ook niet de bedoeling om op het plein te verzamelen voor de demonstratie, maar het vormde slechts het vertrekpunt voor het rondje om het centrum waarbij steeds meer mensen zich aansloten. Voor het vertrek sprak de Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft de menigte toe vanaf een van de meerijdende muziektrucks en sprak haar steun uit voor de actie.

Fotograaf Rob van Dullemen liep ook mee en maakte een reportage:

Vanuit de hele stad volgden mensen de stoet die over de Singels trok, we ontvingen daarvan verschillende beelden:

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×