Leidse elektrochemicus wint Spinozapremie

De Leidse elektrochemicus Marc Koper heeft de Spinozapremie gewonnen, de belangrijkste prijs voor individuele wetenschappers van Nederland. Hij kreeg de prijs voor onderzoek om elektriciteit op te slaan in bijvoorbeeld waterstof. Koper won daarmee 2,5 miljoen euro om verder onderzoek te doen.

De onderzoeksgroep van Koper deed daarvoor experimenten in een laboratorium en rekende de uitkomsten door op computers. “We hebben beide kanten van het onderzoek, dus observeren en rekenen, zelf gedaan.”

1997
Koper heeft al even nagedacht over hoe hij de 2,5 miljoen prijzengeld wil gaan besteden. “Ik wil het uitgeven aan dingen die ik anders niet zo snel zou doen.” Hij denk daarbij onder meer aan het grensgebied tussen organische chemie en elektrochemie. “Organische chemie richt zich bijvoorbeeld op het maken van medicijnen. Vaak gebeurt dat door stoffen te verhitten, maar in plaats van warmte kan je ook elektriciteit gebruiken. Het lijkt me mooi om onderzoek daarnaar te ondersteunen vanuit mijn elektrochemische achtergrond.”

Met het winnen van de Spinozapremie is de cirkel in Kopers leven weer rond. “Ik begon ooit zelf als wetenschapper in Eindhoven bij Rutger van Zanten. Van Zanten won in 1997 de Spinozapremie en mijn eerste promovendus werd daaruit betaald. Dat heeft allerlei nieuw onderzoek in gang gezet. Ik hoop dat het bij mij nu ook zo gaat.”

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×