Coronajaar universiteit vastgelegd in boek: "De details van het dagelijks leven vergeet je snel"

De lockdown van maart 2020 zette ook de universitaire wereld helemaal stil. Over wat dat betekende voor onderzoek en onderwijs, maar ook voor studentenverenigingen, eerstejaars en barmannen, schreef Charlotte Boin het boek ‘Plots stond het Leidse leven stil’. “Het was heel mooi om te zien hoe iedereen er het beste van probeerde te maken.”

 

Boin studeert zelf niet in Leiden, maar is er wel opgegroeid. “Mijn uitgever vond de situatie net zo fascinerend als ik. De laatste keer dat de universiteit helemaal dicht was, was in de Tweede Wereldoorlog.” De details van zo’n bijzondere periode raken snel vergeten. “De grote lijnen van de krantenkoppen blijven we ons wel herinneren. Maar hoe het dagelijks leven ineens veranderde en wat dat voor uitdagingen met zich meebracht, vergeten we snel. Daarom is het belangrijk om dat nu op te schrijven.”

Njord
Boin interviewde mensen uit alle geledingen van de universitaire wereld. “De rode draad in al die gesprekken was de wilskracht waarmee iedereen probeerde er het beste van te maken. Daar mogen we heel trots op zijn. Mensen zich creatief getoond om gegeven de beperkingen zoveel mogelijk door te laten gaan. Niet zeuren, gewoon gaan.”

Corona leverde volledig nieuwe problemen op. “Studentenhuizen met een besmetting besloten volledig in quarantaine te gaan. Als je dan een relatie had, kon je die soms twee maanden niet zien.” Het raarste verhaal uit coronatijd vindt Boin de perikelen rond roeivereniging Njord. “In september 2020 was daar een cluster van acht uitbraken, dus de vereniging moest direct dicht. Toen kwam er een soort heksenjacht op gang tegen alles wat met Njord te maken had. Mensen werden zelfs van hun werk naar huis gestuurd, alleen maar omdat ze lid waren van de vereniging.”

Boin wil geen voorspellingen doen over hoe de coronamaatregelen zich gaan ontwikkelen. “Ik hoop dat het komende academisch jaar weer heel veel gaat lijken op de jaren vóór corona. Maar bepaalde innovaties, zoals digitaal onderwijs, gaan we wel blijven zien denk ik.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×