(Foto: Robbert Beurse).

Leids bowlingtalent Milan Scheffer: 'Mik op het middelste pijltje, dan raak je het meest'

De 17-jarige Milan Scheffer kan deze week Europees kampioen bowlen worden. De Leidenaar wist zich, nadat het kampioenschap als gevolg van de coronacrisis anderhalf jaar werd uitgesteld, te plaatsten voor het Jeugd EK dat deze week wordt gehouden in Tilburg.

Jongens en meisjes spelen in eigen teams en banen. “Mannen kunnen vaak meer kracht zetten, als we tegen elkaar zouden spelen zouden ‘we’ te veel in het voordeel zijn. Dat is niet eerlijk”, zegt het bowlingtalent hierover. De duo-wedstrijden werden als eerste gespeeld. Scheffer wist met partner Nick Schokker de tiende plek te bemachtigen.

Tip
Vlak voordat Scheffer vertrok naar het toernooi bezocht Sleutelstad verslaggever Robbert Beurse hem op de bowlingbaan in Leiden. Hij vroeg hem naar de geheimen van de bowlingsport om zo zelf nog een betere speler te worden. “Mijn beste tip gaat over de pijltjes op de baan. Die staan er, en dat weet niet iedere amateur bowler, om je te helpen met richten. Mik op het middelste pijltje, dan is de kans dat je veel raakt het grootst”, deelt hij.

Lelijk
Op de vraag waarom bowlingschoenen altijd zo lelijk zijn weet Scheffer ook het antwoord niet. “Ik ben het helemaal met je eens. Gelukkig zijn die van mij een stuk beter dan de schoenen die je bij een bowlingbaan leent”, zegt hij. Scheffer legt uit waarom je niet gewoon met je straatschoenen de baan op mag: “Ze hebben een glad zooltje zodat je op het laatst een stukje kunt glijden. Zo kun je het beste gooien.”

Olie
Over de baan gesproken: “Er ligt een speciaal olielaagje op de baan dat ervoor zorgt dat de bal nog makkelijker glijdt. Bij iedere baan is dat weer anders. Iedere baan is sowieso anders. Dus daar moet je je spel op aanpassen”, vertelt hij.


Milan Scheffer vertelt over het Jeugd EK in Sport071.

Thuis
Ondanks dat de bowlingbaan, door de coronamaatregelen, haar deuren gesloten moest houden, wist Scheffer in september 2020 Nederlands kampioen te worden. “In de periode dat de baan dicht was heb ik thuis zo goed mogelijk doorgetraind. Door een matras neer te leggen kon ik bepaalde worpen oefenen en wist op die manier in vorm te blijven”, onthult Scheffer.

Debutanten
Doordat het toernooi anderhalf jaar werd uitgesteld zijn een flink aantal deelnemers die zich voor de oorspronkelijke wedstrijd plaatsten inmiddels te oud geworden. “Wie nu ouder dan achttien is, mag niet meer meedoen. Dat zorgt ervoor dat er veel debutanten op de baan staan”, weet Scheffer. De situatie ziet het talent als zowel een voor- als een nadeel. “Ze hebben weinig ervaring, die ik wel heb. Maar ik ken ze ook nog niet zo goed”, legt hij uit.

“Sowieso gaat dit toernooi de kaarten opnieuw schudden,” vervolgt hij, “want ook ervaren spelers hebben de afgelopen tijd geen enkele wedstrijd gebowld. Aan het eind van het Jeugd EK is het pas echt duidelijk waar iedereen staat.”

Als gevolg van de coronaregels wordt het toernooi gespeeld voor een beperkt publiek. Deelnemers mogen twee mensen meenemen. Andere geïnteresseerden kunnen het Jeugd EK volgen via verschillende livestreams.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×