(Foto's: Cor van der Velden).

Smalle stoep hindert doorgang Doezastraat

  • Voetgangers die op de Doezastraat langs het Van der Werfpark lopen, hebben last van de smalle stoep naast Café Kamerlingh.

Onlangs zijn daar extra parkeervakken aangelegd en is het caféterras verbreed. Hierdoor haalt de stoep niet de minimale breedte die de gemeente zichzelf normaal gesproken oplegt. Daarom wordt nu onderzocht of de stoep nog aangepast kan worden.

De parkeervakken langs de stoep zijn dit voorjaar aangelegd om het verlies van parkeervakken aan de overkant van de straat te compenseren. Daar is afgelopen juni een fietsenstalling geopend voor kinderen van de Haanstraschool aan het Rapenburg.

In dezelfde periode werd ook het Van der Werfpark opgeknapt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is toen besloten om het terras van Café Kamerlingh te verbreden, “om het groen goed in te passen en kabels en leidingen te vermijden.”

Volgens het ‘handboek kwaliteit inrichting openbare ruimte’ van de Gemeente Leiden moet een stoep minimaal 180 centimeter breed zijn. Als er een obstakel op staat, bijvoorbeeld een paaltje, moet er een obstakelvrije doorgang overblijven van minimaal 150 centimeter breed.

De stoep langs de Doezastraat is op het smalste punt maar 108 centimeter breed. Daarna wordt hij geleidelijk breder tot 200 centimeter, maar ook dat is in de praktijk niet voldoende. Regelmatig staan er auto’s geparkeerd die een stuk over de stoep uitsteken, tot wel 40 centimeter. Daardoor wordt de verplichte obstakelvrije doorgang van 150 centimeter niet gehaald.

Hoewel de situatie nu wordt onderzocht, wil de gemeente niet beloven dat de stoep wordt aangepast. De woordvoerder wijst er nog op dat de stoep aan de andere kant van de straat wel voldoet aan de eisen en dus voor iedereen breed genoeg moet zijn.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×