Wethouder Ashley North opende vanmorgen de nieuwe fietsenstalling van de Haanstraschool. (Video: Robbert Beurse).

Verkeersproblemen bij Haanstraschool na decennium verleden tijd

De Haanstraschool aan het Rapenburg heeft een nieuwe plek waar de leerlingen hun fietsen kunnen stallen. Niet meer voor de school langs het water, maar even verderop op de Doezastraat. Zo hoeven ze niet meer over te steken. Bijna tien jaar lang drong de Haanstraschool bij de gemeente Leiden aan op maatregelen om de verkeersveiligheid rond de basisschool te verbeteren. Paaltjes en hekjes werden geplaatst en weer verwijderd en het ene na het andere plan passeerde de revue.

Acties van de school, waarbij leerlingen zelf doordrongen tot in de Leidse raadzaal hielden het onderwerp al die jaren op de politieke agenda. Het lijkt erop dat de verkeerskundigen van de gemeente Leiden nu eindelijk de ultieme oplossing hebben bedacht en uitgevoerd. De fietsen die tot voor kort voor de school langs het water stonden zijn verdwenen en vanmorgen opende wethouder Ashley North officieel de nieuwe fietsenstalling die net om de hoek is aangelegd op de Doezastraat ter hoogte van het Heilige Geesthofje.

Voordeel is dat de kinderen nu niet meer het soms drukke Rapenburg hoeven over te steken. Schooldirecteur Brian Groot is opgetogen. “Ik sta nu gewoon met een kop koffie de kinderen en hun ouders ’s morgens te verwelkomen als de school open gaat in plaats van het verkeer te regelen. Ook wethouder North ging een paar dagen geleden al even stiekem een kijkje nemen hoe het er nu in praktijk aan toe gaat. “En dat is heel goed”, had de wethouder zelf kunnen constateren.

Dodehoeklessen
Naast de fysieke verplaatsing van de fietsenstalling, is er ook een serie afspraken gemaakt tussen de gemeente en de school. Die zijn vastgelegd in een ‘Safety Deal’ die vanmorgen werd ondertekend. Daarin belooft de gemeente om het komende jaar extra toezicht te houden op het autoverkeer rond te school op de momenten dat de leerlingen aankomen en weer naar huis gaan. De school op haar beurt zet in op verkeersonderwijs¬† uit het programma ‘School op Seef’ en gaat meedoen aan verkeersexamens. Ook komen er ‘dodehoeklessen’ en zorgt de school ervoor dat de gestalde fietsen geen overlast veroorzaken bij het Heilige Geesthofje waar de nieuwe stalling is aangelegd.

Advertentie

Leiden Onderwijs Politiek Verkeerssituatie Haanstraschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×