(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay)

Dementheek in bibliotheek Nieuwstraat met wekelijks spreekuur

Op de derde dinsdag van september is het dit jaar ook Wereld Alzheimerdag. In de centrale bibliotheek in Leiden openen wethouder Marleen Damen en directeur Willem van Moort van BplusC op 21 september een dementheek, een speciale plek waar informatie en romans over dementie bij elkaar staan. Elke dinsdagochtend is er inloopspreekuur.

Marijke Timmerhuis, projectleider Collectie Volwassenen bij BplusC, vindt het een mooie aanvulling voor de bibliotheek. “Veel mensen krijgen te maken met dementie in hun omgeving. In de dementheek kunnen zowel zorgpersoneel, mantelzorgers als mensen met beginnende dementie terecht voor informatie. Het Expertisecentrum Dementie zal vanaf dinsdag 28 september wekelijks een spreekuur houden.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Marijke Timmerhuis, projectleider Collectie Volwassenen BplusC over de dementheek in de centrale bibliotheek Leiden.

Naast de dementheek die permanent een plek krijgt is er ook een tijdelijk initiatief waar de bibliotheken aan meewerken. “Omdat 21 september Wereld Alzheimerdag is, zijn in alle bibliotheeklocaties in de stad momenteel presentatietafels te vinden met informatie over dementie. Dat had Alzheimerstichting Zuid-Holland Noord ons gevraagd en materiaal voor aangeleverd.”

Keukentafelgesprek
Timmerhuis is door de hele collectie gegaan om boeken te verzamelen. “We hebben ook boeken voor kinderen, zodat ouders aan de hand daarvan kunnen uitleggen waarom oma veel dingen vergeet. De dementheek is te vinden in een grote nis naast de balie. Daar staat een tafel en iedereen kan daar ook aanschuiven voor het spreekuur. Een soort keukentafelgesprek in de bibliotheek.”

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×