Tijdens Leidens Ontzet mag alleen drank uit een ecoglas worden gedronken. (Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

VVD ziet niets in 'bierpolitie' tijdens Leidens Ontzet

De VVD in Leiden ziet niks in een verbod op het bezit van zelf meegebrachte alcohol tijdens de viering van Leidens Ontzet. De partij spreekt van een ‘bierpolitie’ waar de Leidenaar beducht voor moet zijn tijdens het feest. Met het verbod komt de gemeente tegemoet aan de wens van de horeca om een eind te maken aan het zelf meebrengen van alcohol. Dat wordt vaak bij supermarkten gekocht en dat vindt de horeca oneerlijke concurrentie.

Het gemeentebestuur zit al langer met de zelf meegebrachte drank in de maag, naar aanleiding van klachten van de horeca. Want die hopen het laten optreden van bandjes en het organiseren van feesten terug te verdienen met de verkoop van alcohol. Een verkoopverbod voor de supermarkten bleek juridisch niet haalbaar, en dus probeert het stadsbestuur het nu met een verbod op het meebrengen van ‘drinkgerei’ tijdens Leidens Ontzet. Het verbod geldt ook op de kermis, alleen het gebruik van de zogenaamde ‘eco-bekers’ van de horeca zijn toegestaan.

Boterham verdienen
“Ik ben wel blij dat er eindelijk iets daaraan gebeurt”, zegt Maarten Collée van café L’Esperance op het Rapenburg. “Het steekt mij ook als ik bij mijn café mensen naar een bandje zie kijken met blikjes bier in een rugzak.” Wel denkt hij dat het verbod voor boa’s heel moeilijk te handhaven zal zijn.

“Dat de horeca er blij mee is, dat snap ik wel”, zegt VVD-raadslid Juliette Gilissen. “Maar wij vinden het niet eerlijk wanneer avondwinkels en supermarkten de deuren moeten sluiten en andere ondernemers – lees horeca – wel een boterham kunnen verdienen tijdens 3 oktober.”

Het zou goed zijn wanneer er eens met alle partijen wordt gesproken, vindt Gilissen. “Om te bekijken of er onderling afspraken kunnen worden gemaakt waar iedereen gelukkig van wordt. Maar wij zijn er inderdaad geen voorstander van om de ene partij boven de andere partij te stellen. Iedereen moet kunnen deelnemen en ondernemen tijdens Leidens Ontzet.”

Vraagtekens bij handhaving
Ook Gilissen zich af hoe de gemeente zo’n verbod dan denkt te handhaven. “Wij zijn er zeker niet van overtuigd dat het college de handhaving kan waarmaken. Alleen al daarom stellen wij dus vraagtekens bij deze maatregel.” Gilissen vraagt zich ook af waar die extra boa’s, die nodig zijn voor handhaving, vandaan komen.

“Er is de afgelopen jaren door dit college steeds aangegeven dat er maar beperkte mankracht is voor handhaving. Waar haalt het college voor deze vergaande maatregel voldoende mankracht vandaan?” Over de uitvoering van de maatregel heeft de VVD ook vragen. “Worden mensen alleen gewaarschuwd of direct op de bon geslingerd? Dat had wat ons betreft meer en veel beter toegelicht kunnen worden.”

Makkelijk scoren
Maarten Collée snapt het punt over de handhaving van de VVD, maar stoort zich toch aan de vragen van de VVD. “De verkiezingen komen er natuurlijk aan dus dat is natuurlijk makkelijk scoren om het te hebben over een ‘bierpolitie’. Er gebeurt nu eindelijk wat en daar zijn we blij mee. We vinden het fijn dat de gemeente geluisterd heeft. De VVD zou ons moeten steunen en bijvoorbeeld moeten kijken hoe je zoiets beter handhaaft.”

Naast een verbod op het meebrengen van alcohol heeft Leiden ook het gebruik van lachgas verboden tijdens Leidens Ontzet. Het zou ‘onrust’ en ‘calamiteiten’ kunnen veroorzaken. Bovendien zorgen de patronen en lege ballonnetjes voor veel afval op straat.

Economie Leiden Politiek Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×