(Archieffoto: Charlotte Povel)

Hoger onderwijs mag terug naar normaal, maar dat duurt nog maanden

Het hoger onderwijs mag vanaf maandag weer onderwijs gaan geven zoals voor corona. Het zal echter nog wel even gaan duren voordat dat ook echt gebeurt. Op de Hogeschool Leiden liggen de roosters tot half november vast, de Universiteit Leiden laat opleidingen zelf beslissen wat er mogelijk is om geleidelijk weer meer fysiek les te gaan geven. De Universiteitsraad adviseerde onlangs juist om opleidingen niet zelf te laten beslissen.

Vanaf maandag vervallen de coronamaatregelen die nog van kracht waren in het hoger onderwijs. Het gaat daarbij om het dragen van de mondkapjes en het maximum van 75 personen in collegezalen. Daardoor is het in principe weer mogelijk om al het onderwijs fysiek door te laten gaan zoals voor corona.

Universiteit
Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat het onderwijs vanaf maandag geleidelijk weer meer fysiek wordt gegeven. Elke opleiding gaat zelf keuzes maken over hoe het onderwijs wordt gegeven binnen de tijd en ruimte die er beschikbaar is. Daarbij wordt ook gekeken naar het soort onderwijs, zoals het verschil tussen werkgroep en hoorcolleges.

Dat gaat in tegen het advies van de Universiteitsraad, die eerder deze maand juist opriep om de procedures rond de overgang naar fysiek onderwijs helder, consistent en universiteitsbreed te maken. “Verschillen tussen faculteiten en eenheden zorgen voor onrust en verwarring, en leiden tot de vraag: waarom kan iets op een bepaalde plek wel en op een andere plek niet? Dit leidt tot een gebrek aan vertrouwen in het beleid”, schreef de raad aan het College van Bestuur.

Hogeschool
Op de Hogeschool Leiden blijven de roosters voor de rest van deze periode nog hetzelfde, laat een woordvoerder weten. “Het is namelijk ondoenlijk om gedurende een periode allerlei veranderingen door te voeren. Een mogelijke uitzondering hierop betreft onze grote collegezalen, waar meer dan 75 mensen in passen. Als deze beschikbaar zijn, én als de desbetreffende faculteit akkoord gaat, dan kunnen hier straks weer meer dan 75 mensen worden toegelaten.”

De volgende periode begint voor de hogeschool op maandag 15 november. Ook dan zullen sommige colleges nog online worden gegeven, omdat de hogeschool heeft gemerkt dat die in sommige gevallen beter werden bezocht dan wanneer een college fysiek werd gegeven.

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×