De band Yin Yin op Peel Slowly and See. (Foto's: Maarten Mulder).

De anderhalve meter vol blijdschap vaarwel gezegd bij Peel Slowly and See

Als kalfjes losgelaten in de lentewei dartelden de bezoekers zaterdagavond langs de podia van de Leidse muziekproeverij die onder de naam Peel Slowly and See gaat. Ontdekken en luisteren wat de boer niet kent is het devies. Van Koerdische folk tot Thaise dansgrooves, en van ingetogen singer-songwriters tot een grijsaard in witte onderbroek met paardenmasker die zich masseerde met een gitaar. Maar de elfde editie stond natuurlijk vooral in het teken van het loslaten van de anderhalve meter.

Voor medeorganisator Mark Siera van Velvet Music Leiden voelt het als een bevrijding. “Ik merk nu dat ik in de afgelopen twee jaar echt gemist heb. Vooral een lekker beetje herrie, dat heb ik de afgelopen tijd niet gevoeld. Iedereen die ik hier binnen zie komen is gelukkig, dat merk je heel erg. Eerder dit jaar werd ons de nieuwe Summer of Love beloofd, het wordt de nazomer of love.”

Reportage van Peel Slowly and See, met fragmenten van HOWRAH, Roosbeef en Yin Yin en interviews met medeorganisator Mark Siera, zanger Cees Appeldoorn van HOWRAH en publiek.

Summer of Love of niet, het voelde vooral heel vertrouwd aan. Hutjemutje in een zaal naar een bandje kijken. Onhandig oogcontact proberen te maken met een bekende aan de andere kant. Je ergeren aan een drietal jongens achterin dat tijdens een gevoelige songwriter net te hard aan het kletsen is. In de rij voor een biertje. En een baslijn niet alleen horen, maar collectief voelen met heel het lichaam. Het nieuwe element: de QR-toegangscontrole, die logistiek goed op orde was, maar te kampen had met een overbelaste server van de corona checkapp. Het mocht de pret niet drukken.

Het publiek genoot ook van de avond. “Ik heb instrumenten gezien en gehoord waarvan ik niet weet wat het nou eigenlijk zijn”, zegt Karel. “Van Perzische poëzie tot klanken uit Koerdistan, ik verbreed echt mijn wereld hier.” Het wegvallen van de anderhalve meter beviel zoals gezegd ook, al moeten sommigen er aan wennen: “Ik stond net vijf minuten achter iemand te wachten tot hij opzij ging, maar dat werkt niet meer. Ik moet weer een beetje zoeken hoe je mensen ook alweer aanraakt.”

Cultuur Leiden peel slowly


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×