Originele enveloppen met preparaten en één van de microscopen. (Foto's: Wim van Egmond).

Onderzoek naar 17e-eeuwse microscoopbeelden in Boerhaave

In Rijksmuseum Boerhaave vindt op 1 oktober de aftrap plaats van een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Het onderzoek, dat zes jaar gaat duren, moet antwoord geven op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden.

Pioniers van de microscopie, zoals Antoni van Leeuwenhoek, Robert Hooke en Johannes Swammerdam, zagen voor het eerst onbekende levensvormen. Om hun vondsten vast te leggen en hierover met andere wetenschappers te kunnen te communiceren, gingen tekenaars in de zeventiende eeuw aan de slag om de microscopische blik op bacteriën, sperma en de ingewanden van insecten in beeld te brengen.

De onderzoekers gaan voor het eerst de zeventiende-eeuwse ontdekkingen reconstrueren. Dit gebeurt deels met behulp van oorspronkelijke lenzen en bewaard gebleven preparaten. De modernste digitale technieken maken het mogelijk om straks te laten zien wat pioniers destijds voor het eerst zagen.

Het project is een samenwerking tussen drie vooraanstaande organisaties in Europa waaronder Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De Royal Society of London en de bekende micro-fotograaf Wim van Egmond werkten eerder al aan een pilot die spectaculaire resultaten voorbracht.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×