(Video: Robbert Beurse).

Hulde voor langstzittende burgemeester

Hij werd al een tijdje de langstzittende burgemeester van Nederland genoemd. Daarmee werd bedoeld dat Henri Lenferink van alle burgemeesters in Nederland de langstzittende is. Maar nu is hij dat van alle Leidse burgemeesters van de afgelopen twee eeuwen.

Oud-ambtenaren John Olivier en Hein van Woerden hebben uitgerekend dat burgemeester Lenferink vandaag 6713 dagen zijn ambt bekleedt. Dat is één dag langer dan mr. François Henri van Kinschot (1899 – 1985). De man die tussen 1946 en 1964 6712 dagen burgemeester was van Leiden. En het is twee dagen langer dan mr. Cees Goekoop (1933-2011), die tussen 1980 en 1998 dus 6711 dagen burgemeester was.

De rekenmeesters vonden dat dit feit niet ongemerkt voorbij mocht gaan en verrasten burgemeester Lenferink vanochtend om 08.00 uur met korte muzikale hulde bij zijn huis. Met een draaiorgel in hun kielzog trokken ze naar Lenferinks huis. Voor een vroeg Leids Volkslied en ‘La la la Leiden’ kwam niet alleen Lenferink graag naar buiten. Ook een paar buurkinderen stonden verwachtingsvol te kijken naar dit vroege feestje. Lenferink was zichtbaar verrast door de aardige geste van twee van zijn oud-ambtenaren.

Van hen hoorde hij ook dat als hij het nog even langer volhoudt hij op 18 maart 2022 ook zijn 19e eeuwse voorganger De Mey van Streefkerk voorbij streeft. Die was 6880 dagen burgemeester. Olivier en Van Woerden tekenen daarbij aan dat er in de loop der eeuwen veel veranderd is aan de aard en de zittingsduur van burgemeesters. Daarom is het moeilijk een exacte vergelijking tussen de verschillende ambtsdragers te maken. Lenferink ziet het volgende record met vertrouwen tegemoet. “Ruim een half jaar, dat moet lukken”, zei hij.

Burgemeestersreferendum
Dat Lenferink burgemeester van Leiden is geworden is eigenlijk nog best bijzonder. Hij solliciteerde in 2003 pas in de tweede ronde van de sollicitatieperiode naar het burgemeesterschap van de gemeente Leiden. De eerste ronde was vastgelopen omdat de gemeenteraad van Leiden uiteindelijk maar één kandidaat benoembaar achtte, de VVD’er Harry Groen. Omdat de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes de voordracht afwees, werd de procedure opnieuw gestart.

Dit keer werden er wel twee kandidaten gevonden, Groen én Lenferink. Besloten werd om een burgemeestersreferendum te houden. Op 11 maart 2003 koos de bevolking met een meerderheid van 77,9 procent voor Henri Lenferink. Hij volgde Wolter Lemstra (CDA) op, die de post had waargenomen na het voortijdige vertrek van Jan Postma in 2002. In 2009, 2015 en 2021 werd Lenferink herbenoemd voor een periode van zes jaar. Harry Groen werd later nog een tijd burgemeester van Noordwijk.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×