(Video: Robbert Beurse).

Nieuwe installatie voor verwijdering van medicijnresten uit afvalwater

Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen om medicijnresten uit het oppervlaktewater te halen. Het waterzuiveringssysteem in Leiden Noord is de eerste plek Nederland waar deze techniek gebruikt wordt maar er komen er snel meer.

Poederkool
In de PACAS-installatie wordt gebruik gemaakt van actieve poederkool. PACAS staat voor Powdered Activated Carbon in Activated Sludge. In de bovenste opslagtank van de installatie zit de actieve kool. Dat wordt gemengd met het afvalwater waardoor de medicijnresten zich aan elkaar gaan binden. Dan komt het in het grote basin terecht waar het water gezuiverd wordt door bacteriën. Het overblijfsel wordt samen met het slib afgevoerd naar Dordrecht. Daar worden de resten vernietigd door verbranding.

In Nederland is het de eerste “Full scale installatie”. Aldus Paul Versteeg, beleidsadviseur voor de waterketen bij Hoogheemraadschap Rijnland. In Europa wordt de techniek al op meer plekken gebruikt. De installatie in Leiden Noord gaat per jaar 9 miljoen kuub water behandelen.

Waterleven
Het afvalwater dat gereinigd wordt komt voornamelijk uit Leiden. De medicatie die mensen nemen komt via ontlasting en urine in de waterzuivering en spoelt voor ene groot deel door naar het oppervlaktewater. Het is belangrijk dat dat nu tegengehouden wordt omdat de medicijnresten een slechte invloed hebben op het waterleven. Bijvoorbeeld doordat sommige dieren de medicatie binnenkrijgen en stoppen met jagen terwijl dat wel zou moeten.

Bewustwording
Het waterschap gaat ook samenwerkingen aan met andere instanties om te voorkomen dat er medicijnresten in het water terecht komt. Ziekenhuizen, huisartsen en apotheken werken mee. “We kunnen natuurlijk niet tegen mensen zeggen om te stoppen met slikken. Maar we proberen mensen wel ervan bewust te maken dat wat je slikt in het water terecht komt. En zelfs in je drinkwater als we niet oppassen.”

 • Het zuiveringssysteem
  Het zuiveringssysteem
 • De nieuwe installatie
  De nieuwe installatie
 • Water met poederkool stroomt het reguliere zuiveringssysteem in
  Water met poederkool stroomt het reguliere zuiveringssysteem in
 • Paul Versteeg naast de nieuwe installatie
  Paul Versteeg naast de nieuwe installatie
Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×