Carbidschieten. (Foto:Wiki Commons, Jjdez).

Zoeterwoude reguleert carbidschieten: 'Gevaarlijke situaties worden voorkomen'

Carbidschieten wordt niet verboden in Zoeterwoude, maar er komen wel extra voorwaarden. Het melkbusschieten mag, zolang het op eigen terrein, buiten de bebouwde kom en op de laatste dag van het jaar gebeurt. Daartoe besloot de gemeenteraad van Zoeterwoude afgelopen donderdagavond.

“We verbieden het niet. Wel willen we voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor de omgeving en de personen zelf. Ook moet een nadelige beïnvloeding van het woon-of leefklimaat of hinder en overlast worden voorkomen”, zegt burgemeester Fred van Trigt. Door het opstellen van regels wordt het mogelijk om te handhaven bij overtredingen waardoor de traditie veiliger moet worden, zo stelt het stadsbestuur.

Vorig jaar verboden
De afgelopen jaren stond het verbieden van carbidschieten al meerdere keren op de politieke agenda. De politiek wilde er toen niet aan omdat ze vonden dat het te laat besproken werd en omdat ze er niet zeker van waren dat de handhaving goed geregeld was. Afgelopen jaar was het wel carbidschieten verboden door de corona-maatregelen. Ook het afsteken van vuurwerk was toen niet toegestaan.

Utopia
De wijziging betekent niet dat carbidschieten op het terrein van jongerencentrum Utopia, dat tot de coronacrisis voor veel inwoners een jaarlijkse traditie op oudejaarsavond was, niet meer mag. In de APV wordt een uitzondering gemaakt voor Sportpark Haasbroek, waar het centrum gevestigd is. “Ondanks dat dit binnen de bebouwde kom ligt en openbaar terrein is, mag het hier.”

Vreugde vuren
Grote vreugdevuren mogen niet meer gemaakt gaan worden. “Dat zien we zelf niet zitten en de omgevingsdienst geeft ook aan dat je dat echt niet meer moet willen. Daarbij is het belastend voor het milieu.”

Veel gemeenten in de Zoeterwoudse regio voerden recent een totaalverbod op carbidschieten in. In Zoeterwoude mag het dus wel, onder strikte voorwaarden, op 31 december vanaf 14.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×