Trainsters van de cursus Weerbaar opvoeden bijeen in Buurtontmoetingsplek (BOP) Stevenshof. (Foto's: Gerry van Bakel).

Weerbaar opvoeden: 'Leren omgaan met verschillende culturen'

Opvoeden is geen sinecure. Veel ouders worstelen met grenzen stellen. Wanneer geef je je kind een smartphone? Hoe laat moet hij/zij binnen zijn en wanneer mag je kind bij een vriendje of vriendinnetje blijven slapen? In Leiden starten Buzz Leiden en SOL Leiden met een cursus Weerbaar opvoeden, door mensen uit de wijk zelf.

Wie bepaalt wat je kind aantrekt, wat het eet of naar welke school het gaat? Vragen waar elke ouder wel eens mee worstelt. Maar wat als je uit een andere cultuur komt, en niet precies weet wat ‘normaal’ is in Nederland. Naima Reggani van Buzz Leiden merkt dat mensen graag vast willen houden aan hun eigen tradities, maar ook hun kinderen de beste start willen meegeven in de samenleving hier. “En dat is soms best lastig”, zegt Reganni. “Daar willen we bij helpen.” De cursus Weerbaar opvoeden kan handvatten bieden, aangereikt door ervaringsdeskundigen.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel, in gesprek met Naima Reggani, Christien Hoek en trainsters Monna en Sabah.

Onlangs kwamen een aantal trainers in opleiding bij elkaar in de buurtontmoetingsplek (BOP) in de Stevenshof aan de Top Naeffstraat voor een startbijeenkomst. Naima Reggani van Buzz Leiden en Christien Hoek van SOL Leiden namen het initiatief voor deze cursus. “Mijn hart gaat echt uit naar dit project”, zegt Reganni. “Het gaat om verschillen in opvoeding van jongens en meisjes, opvoeding tussen twee culturen en ik hoor veel van jongeren die zich gediscrimineerd voelen, en hoe ga je daar mee om.” Christien Hoek wil graag veiligheid creëren in de wijken. “Niet alleen de nadruk op de verschillen leggen, maar juist ook de overeenkomsten zien.”

Gek
Monna en Sabah gaan allebei de cursus weerbaar opvoeden geven. “Door met anderen te praten over opvoeden, hoor je dat iemand het anders doet”, vertelt Monna. “En ook al denk je in eerste instantie dat is niks voor mij, later ga ik er dan verder over nadenken en kom ik soms tot de conclusie dat het zo gek niet is. We kunnen veel van elkaar leren.” Dat is ook de ervaring van Sabah. “Ik wil mensen graag bewust maken van hun ouderschap: wie ben je als moeder, wie ben je als vader.”

Wie meer wil weten over de cursus Weerbaar opvoeden kan contact opnemen  met Naima Reggani via Buzz Leiden of met Christien Hoek van SOL Leiden.

  • Monna en Sabah gaan de cursus Weer opvoeden geven
    Monna en Sabah gaan de cursus Weer opvoeden geven
  • Naima Reggani (Buzz Leiden) en Christien Hoek (SOL Leiden) namen het initiatief voor Weerbaar opvoeden in Leiden
    Naima Reggani (Buzz Leiden) en Christien Hoek (SOL Leiden) namen het initiatief voor Weerbaar opvoeden in Leiden

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×