David Van Reybrouck (Foto: Frank Ruiter)

Van Reybrouck houdt 50ste Huizingalezing over leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe

Cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck houdt de 50ste Huizingalezing in de Pieterskerk in Leiden. De populaire schrijver en spreker stelt het leven aan de vooravond van een klimaatcatastrofe centraal in zijn lezing.

Er is, stelt Van Reybrouck, veel aandacht voor historische kolonialisme. Maar de manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Terwijl dat gebeurt met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen.

Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

David Van Reybrouck (1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Van zijn boek ‘Congo. Een geschiedenis’ zijn ruim een half miljoen exemplaren verkocht en won prestigieuze prijzen. Afgelopen jaar verscheen ‘Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld’, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte. Het is inmiddels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Van Reybrouck was bovendien van 2011-2012 Cleveringa-hoogleraar in Leiden.

De lezing ter nagedachtenis van historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945) wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en sinds 2014 ook door EW magazine. Het heeft plaats op 10 december in de Pieterskerk. De deuren van de Pieterskerk gaan open om 19:15 uur, start van de lezing is om 20:00 uur. Entree: is 19,50 (1e rang) of 16,00 euro (2e rang). Tickets en meer informatie: www.universiteitleiden.nl/huizingalezing

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×