De lancering van Punch afgelopen woensdag in de Leidse Schouwburg. V.l.n.r. initiatiefnemer Iris Slee, schrijvers Annemarie Wisse, Frank Siera, Maaike Bergstra en presentator en acteur Manoushka Zeegelaar Breeveld. (Foto: Samuel van Leeuwen).

Theaterbolwerk Punch krijgt Leidse Schouwburg als thuisbasis

De Leidse Schouwburg wordt de thuisbasis van het revolutionaire Theaterbolwerk Punch. Iris Slee, Leidse actrice en oprichtster van Punch, legt het revolutionaire aspect uit: “Wij komen met nieuwe toneelstukken van topkwaliteit. Toneelschrijvers sturen hun teksten naar ons op. Vervolgens selecteren wij uit de vele inzendingen de beste teksten. Daarna koppelen we deze teksten aan een geschikte regisseur. En pas dan gaan we op zoek naar acteurs.”

Toneelschrijfster Maaike Bergstra onderstreept dat vernieuwende aspect van Punch: “Het is in Nederland moeilijk om een producent te vinden voor een stuk met een onderwerp dat je zelf hebt bedacht en dat nauw aan je hart ligt. De meeste toneelstukken worden in opdracht geschreven. Een regisseur heeft dan vaak een idee en gaat vervolgens op zoek naar een schrijver die dat idee kan uitwerken. Punch daarentegen neemt nieuwe teksten juist als uitgangspunt. Voor een toneelschrijver is de werkwijze van Punch de ideale omgekeerde wereld.”

Tekst loopt door onder foto

Initiatiefnemer Iris Slee, schrijvers Frank Siera, Annemarie Wisse, Maaike Bergstra en presentator en acteur Manoushka Zeegelaar Breeveld. (Foto: Samuel van Leeuwen).

Creatieve maakproces
Punch heeft de Leidse Schouwburg als thuisbasis gekozen. “Leiden is de stad van de letteren”, legt Slee de keuze uit. “Het Leidse publiek is dan ook in voor teksttheater, dat wil zeggen toneelstukken met veel tekst. Veel studenten en jongeren weten vaak niet wat toneel is. Ze hebben er weliswaar een beeld bij, maar ze zijn vaak zelf nooit naar echt goede toneelvoorstellingen geweest. Wij denken dat we met nieuwe teksten en verhalen van nu nieuw publiek kunnen bereiken waaronder studenten en jongeren.”

Monique Aalbers en Henk Talma van de Leidse Schouwburg zijn blij met de komst van Punch: “We willen het publiek meer betrekken bij de totstandkoming van stukken. Een eerste lezing van een toneelstuk of een repetitie is vaak een heel spannend moment. Door de aanwezigheid van Punch in de Leidse Schouwburg kan het Leidse publiek er straks voor kiezen om zich te verdiepen in het creatieve maakproces van een toneelstuk om vervolgens te gaan kijken hoe het stuk uiteindelijk is geworden.”

Tekst loopt door onder foto

Fragment uit ‘Een Stel Mannenpinguins’ (schrijver Maaike Bergstra). V.l.n.r. Justus van Dillen, Minne Koole, Julia Akkermans, Nancy Masaba. (Foto: Samuel van Leeuwen).

Samen een kind krijgen
Een leesteam van vijf schrijvers, dramaturgen en acteurs heeft uit de reeds ingezonden toneelstukken er vier uitgekozen: ‘Een stel mannenpinguïns’ en ‘True colors’ van Maaike Bergstra, ‘Ongerijmd’ van Frank Siera en ‘In de lift’ van Annemarie Wisse. Het zijn vier totaal verschillende producties. Van Bergstra zijn twee stukken uitgekozen. Een stuk had ze zelf ingestuurd, het ander stuk was met haar toestemming door een producent ingezonden. De schrijfster was dan ook erg blij tijdens de officiële lancering van Punch in de Leidse Schouwburg afgelopen woensdag.

Bergstra: “Het is een hele eer dat meteen twee van mijn stukken zijn geselecteerd. ‘Een stel mannenpinguïns’ gaat over een vrouwenstel en een mannenstel die misschien samen een kind zullen krijgen. Waar ik achter ben gekomen, is dat eigenlijk heel veel mogelijk is als je een kind wil hebben, maar je moet het wel durven zien. ‘True colors’ gaat over ‘white privilege’. Ik hoop dat dit stuk een ontmoeting tot stand brengt tussen mensen waarbij aandacht is voor elkaars perspectief. En het laat misschien witte mensen zien hoe het leven er vanaf de andere kant uitziet.”

Repetitie bijwonen
‘Een stel mannenpinguïns’ staat gepland voor het seizoen 22/23 en zal worden geregisseerd door Loek de Bakker. ‘True colors’ zal worden verwerkt tot een thema-avond door Nina Spijkers. ‘In de lift’ word geregisseerd door Maren E. Bjørseth en gaat vanaf januari 2024 op theatertour startend in Leiden. ‘Ongerijmd’ wordt geregisseerd door Hanneke Braam en gaat op 19 september 2022 in de Leidse Schouwburg in première. De toeschouwer zal dus nog even moeten wachten op de volledige uitvoering van de stukken van Punch, maar kan in een eerder stadium een uitnodiging verwachten om een eerste lezing of repetitie bij te wonen.

Fragment uit ‘True Colors’ (schrijver Maaike Bergstra). V.l.n.r. Rian Gerritsen, Cyriel Guds, Nancy Masaba, Renée Fokker, Ronald Top. (Foto: Samuel van Leeuwen).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×