(Video: Robbert Beurse en Casper Chaudron).

Mini-molen gezocht voor Willem-Alexander Kinderziekenhuis

In de wachtkamer van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, onderdeel van het LUMC, staat een aquarium met allerlei Leidse voorwerpen erin. Een Rembrandt, een Leidenaartje en twee Leidse Sleutels. Maar er mist nog iets. Het molentje dat er nu in staat lijkt niet heel erg op Molen de Valk. En daarom wordt er een oproep gedaan.

In samenwerking met Molenmuseum de Valk wordt er een wedstrijdje georganiseerd om dat te veranderen. Iedereen kan een voorstel inleveren om een replica te maken van de molen voor in het aquarium. Aan de hand daarvan wordt er een ontwerp gekozen dat gemaakt kan gaan worden. De nagemaakte molen hoeft niet waterdicht- of vastgemaakt te worden. Voordat het in het aquarium komt te staan wordt het door een bedrijf dat het aquarium beheert, klaargemaakt.

De polikliniek waar het aquarium staat is verbouwd en sinds maart open. Het thema van de aankleding is ‘stad’. Jaarlijks komen er 15.000 bezoeken door kinderen op de afdeling. Arno Roest, kindercardioloog in het ziekenhuis, ziet dat het aquarium ontzettend veel kinderen trekt als ze moeten wachten. “Het is ook veel leuker dan een beeldscherm om naar te kijken.”

Daniëlle Boer van Molenmuseum de Valk werkte graag mee toen ze de aanvraag van het ziekenhuis binnenkreeg. Er zijn grote verschillen tussen het molentje dat nu in het aquarium staat en de molen die alle Leidenaren kennen. “Het molentje dat er nu in staat is een poldermolen. Onze molen is een stellingmolen dus die is veel hoger. Daarom heeft hij ook dat balkon eromheen.” Aldus Boer.

Een voorstel kan tot 1 november opgestuurd worden naar infowakz@lumc.nl. De replica mag ongeveer 45 centimeter hoog zijn en de aanbouw van de molen moet er ook bij zitten. Het winnende resultaat zal in het voorjaar plaats gaan nemen in het aquarium.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×