(Foto: Robbert van Cleef).

Oude V&D-pand wisselt van eigenaar: SP en PvdA zien al nieuwe kansen

Het oude V&D-pand aan de Aalmarkt is van eigenaar gewisseld. Leidenaar Alexander van Nimwegen is de gelukkige koper. Wat de overname betekent voor de toekomst van het monumentale pand blijft vooralsnog onduidelijk, maar achter de schermen bruist het van de ideeën. De SP en PvdA hebben alvast hun zinnen gezet op een bibliotheek in het historische pand en het Stadslab overlegt binnenkort over de plannen die zij eerder ontwikkelden.

Koper Alexander van Nimwegen is een bekende naam in Leiden. Het is een horeca-ondernemer die ook wat vastgoed in de stad bezit. Volgens bronnen in de Leidse vastgoedwereld wisselt het V&D-pand voor 30 miljoen van eigenaar. Van Nimwegen laat weten nog niet te willen reageren omdat de koop nog niet officieel rond is.

Voor het kolossale pand tussen de Aalmarkt en de Breestraat zijn de afgelopen periode verschillende scenario’s opgesteld. Winkels op de begane grond met daarboven kantoren en appartementen bijvoorbeeld. En ook het Stadslab Leiden – een lokale denktank die ook het Singelpark bedacht – maakte een opvallend plan na enkele brainstormsessies met de stad. In dat plan zouden onder meer de Universiteit Leiden en de bibliotheek een etage vullen. Op de begane grond zou dan een soort markthal kunnen komen.

Zelf kopen
Het Stadslab heeft inmiddels al een gesprek gevoerd met Van Nimwegen. “Hij was wel enthousiast over onze plannen, maar dat is geen garantie dat hij ook daarbij aansluit”, zegt Frans van den Broek van het Stadslab. “De vraag is ook of dat haalbaar is, want hij zal ook zijn investering willen terugverdienen.” Binnenkort volgt een nieuw gesprek met Van Nimwegen, afspraken zijn er nog niet gemaakt.

Van den Broek is in ieder geval blij dat ‘een bevlogen Leidse ondernemer’ het pand gekocht heeft. “We hadden oorspronkelijk het idee om het pand via een coöperatie zelf te kopen, maar daar komt deze koop dus tussendoor. Maar gelukkig is het een Leidenaar met hart op de goede plek.”

‘Bruisende plek’
De PvdA en de SP in Leiden zouden graag zien dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met de nieuwe eigenaar. In schriftelijk vragen laten de partijen weten erg gecharmeerd te zijn van het Stadslab-plan om de bibliotheek in het voormalige warenhuis te vestigen. “Het is een geweldige kans, omdat er een nieuwe, bruisende plek middenin onze binnenstad ontstaat met de bibliotheek als kloppend hart daarvan.”

Sinds het faillissement van V&D in 2015 heeft het enorme pand al verschillende bestemmingen gehad. Na een tijdje leeg te hebben gestaan kwam er een vestiging van de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay, maar die vertrok na een paar jaar weer. Toen kwam er tijdelijk een Action op de begane grond en ook die inmiddels weer verdwenen. Nu zit de Vintage Department Store er tijdelijk.

Economie Leiden Politiek V(oor) & D(oor) Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×