(Foto: Reanne van Kleef)

Winkeliers bezorgd over nieuw parkeerbeleid: 'Oppassen dat we klant niet de stad uit jagen'

Leidse winkeliers hebben zorgen over het op grote schaal verdwijnen van parkeerplekken in het centrum. Het college van burgemeester en wethouders wil de meeste plekken voor het kort parkeren toewijzen aan vergunninghouders. Bezoekers van het centrum moeten zoveel mogelijk in parkeergarages gaan parkeren om de stad veilig en leefbaar te houden, is het idee.

Als het aan wethouder Ashley North (GL) ligt blijven er 600 parkeerplekken over om één of twee uur in de stad te parkeren. Die plekken komen dan bijvoorbeeld bij winkelstraten als de Doezastraat en de Lange Mare. “We willen het parkeren in de binnenstad anders organiseren om die binnenstad veiliger, leefbaarder en aantrekkelijker te maken”, legt wethouder North uit. “En daarom willen we op de meeste plekken de bezoekersparkeerplaatsen omvormen voor vergunninghouders, dus voor bewoners of hun visite. En de bezoekers van onze binnenstad die komen winkelen nodigen we uit in onze mooie parkeergarages.”

Er blijven dan wel een paar honderd plekken over om kort te parkeren, maar vaak niet op de juiste plek vinden ondernemers. De veel gebruikte parkeerplekken op bijvoorbeeld de Kaasmarkt verdwijnen. Ondernemer Claudia van der Zeeuw heeft iets verderop haar winkel en is er niet blij mee. “Ik denk toch dat we ervoor moeten oppassen dat we de klant niet de stad uitjagen”, zegt Van der Zeeuw. “Dus we moeten de mensen die een bestelling willen ophalen of even snel naar de stad willen ook faciliteren. Dus kort parkeren op verschillende plekken dichtbij de binnenstad is echt nodig. Het hoeven er geen honderden te zijn maar toch over een aantal zodat kort parkeren toch mogelijk blijft.”

‘Winkelier voelt het in de portemonnee’
Winkeliers zijn over het algemeen niet tegen een autoluwe binnenstad, maar vinden dat er bij de invulling van dat beleid te weinig rekening met hen gehouden wordt. Centrummanager Gijs Holla behartigt hun belangen. “De plek van een uur parkeren vlakbij de winkels vinden we belangrijk en dat zijn er nu bij lange na niet voldoende in deze plannen”, weet Holla.

Volgens Holla gaan de winkeliers dit nieuwe parkeerbeleid in de portemonnee voelen. “Absoluut. Je ziet ook dat door corona het winkelen veranderd is. Mensen willen snel even wat halen en niet lang in de binnenstad blijven. En dan zijn die kortparkeerplekken toch essentieel voor ondernemers om op lange termijn hun zaak te kunnen runnen.”

De plannen zijn nog niet definitief, dus de ondernemers hopen nu via de inspraak toch wat meer plekken om kort te parkeren te regelen.

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×