Medewerkers van het LUMC gaan 26 oktober weer staken. (Foto: Sleutelstad).

Medewerkers LUMC gaan weer staken

De medewerkers van het LUMC gaan weer staken. Op dinsdag 26 oktober leggen ze 24 uur het werk neer. Dit keer doen alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland mee.

Bij gebrek aan waardering van hun werkgever en als knipoog naar maart 2020 toen ze tot helden werden uitgeroepen, gaat het personeel twee minuten voor zichzelf klappen. Ze doen dit – wel zo toepasselijk – om vijf over twaalf. De stakers nodigen iedereen die hart voor de zorg heeft, uit om mee te klappen.

De ziekenhuizen draaien die dag een zondagsdienst op een doordeweekse dag, wat betekent dat alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg door zal gaan. Er doen drie keer zoveel afdelingen mee aan de zondagsdienst als vorige maand toen de medewerkers van het LUMC op 28 september het werk neerlegden.
Verwacht wordt dat het de grootste actie ooit wordt in de academische ziekenhuizen.

Extreem hoge werkdruk
De eerste stakingsdag heeft geen verbetervoorstellen opgeleverd van werkgever de NFU, meldt Elise Merlijn die namens de FNV onderhandelt over de cao voor 80.000 medewerkers in de universitair medische centra. “De NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat één op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd. Dat houd je even vol, maar niet jaren achter elkaar”, laat Merlijn weten.

Het ziekteverzuim is volgens de FNV hoger dan ooit en steeds meer collega’s verlaten de sector uit onvrede. Daarom is het voor veel medewerkers onbegrijpelijk dat de NFU niet met een beter bod komt. De boosheid en daarmee de actiebereidheid onder het personeel is volgens Merlijn de afgelopen maand dan ook enorm gegroeid.

3 procent meer
NFU wil voor twee derde van de medewerkers het loon in drie jaar tijd met 1 procent verhoging. Verzorgenden, verpleegkundigen en doktersassistenten krijgt 3.5 procent geboden, wat de vier actievoerende vakbonden eveneens veel te weinig vinden. Maar omdat de kleine vakbond NU’91 als enige dit eindbod wel heeft getekend ligt er nu in feite een nieuwe cao. De FNV wil een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers met een bodem van 75 euro.

Leiden Maatschappij Regio LUMC


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×