(Foto's: IJsbrand Terpstra).

Blauwe speeltuin wekt woede bij omwonenden

Een nieuwe speeltuin bij het Ronnie Biermanpad in de Leidse Stevenshof valt bepaald niet in de smaak bij buurtbewoners. Ze vinden de opvallende blauwe ondergrond en het grote metalen klimrek behoorlijk lelijk. “Het past absoluut niet in de groene omgeving”, zegt Alexander, die tegenover de speeltuin woont. “De gemeente heeft helemaal geen rekening gehouden met onze wensen.”

IJsbrand Terpstra sprak met omwonenden over de blauwe speeltuin.

De ondergrond van het stalen klimrek is een groot blauw vlak in de vorm van een molen, met rode en oranje wieken. Alexander begrijpt die keuze niet. “Op meer plekken in de Stevenshof zijn speelveldjes met kunstgras, maar die zijn gewoon groen. Bij onze huizen lopen de ramen door tot op de grond, en wij krijgen een blauw veld dat heel dicht op de huizen is aangelegd.”

Een buurvrouw vindt het niet alleen lelijk, maar ook storend: “De ondergrond weerkaatst veel licht. Als de zon schijnt en we hebben het gordijn open, zien we niks meer buiten. Ik was van de week thuis aan het werk en toen zag mijn hele werk blauw en mijn aanrecht geel. In het echt is het allemaal gewoon grijs.”

Niet alleen het uiterlijk van de speeltuin is de bewoners een doorn in het oog, ook de gemeente krijgt ervan langs. “We kregen in februari een brief met een voorstel voor het metalen klimrek”, vertelt Alexander. “Toen hebben we aangegeven dat we veel liever een houten speeltoestel willen, zoals er vroeger ook al stond.” De verontwaardiging was dan ook groot toen het metalen geval toch geplaatst werd. “Ze hebben het gewoon doorgedrukt. Ik ben heel erg teleurgesteld in deze gang van zaken.”

De buurtbewoners hopen dat het metalen klimrek verdwijnt en dat de ondergrond natuurlijke kleuren krijgt. Wat de kinderen van hun nieuwe speelplek vinden, is nog niet duidelijk. Vanwege het herfstweer zijn ze sowieso maar weinig buiten.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×