(Video: Robbert Beurse. Foto's: Emile van Aelst).

Hoge scores op Kaaskeuring Rondom Leiden: 'Bijzonder verhaal en eigen karakter'

De jury van de Kaaskeuring Rondom Leiden heeft donderdag hoge punten uitgereikt. De jaarlijkse keuring, die door de coronacrisis in 2019 voor het laatst werd georganiseerd, ging weer door in café De Meester in Zoeterwoude-Dorp. De kwaliteit van de ingezonden kazen was uitzonderlijk hoog, besloot de jury na afloop.

Achttien kaasmakende boeren uit de regio brachten 63 boerenkazen naar de keuring. “De ambachtelijk gemaakte kazen waren er in alle soorten en maten: Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van twintig kilogram”, vertelt een van de keurmeesters enthousiast na afloop. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak. Zij deelden prijzen uit in verschillende categorieën.

Rauwmelkse boerenkaas
De bekers werden ook dit jaar uitgereikt door Maître Fromager René Koelman. Als ambachtelijk affineur (kaasrijper) kreeg Koelman de exclusieve eretitel van het Franse gilde van kaasmakers. Hij zet zich in voor het behoud van de Nederlandse boerenkazen, ons wereldberoemde culinair erfgoed.

Voor de prijsuitreiking hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele rauwmelkse boerenkaas: “Deze met passie gemaakte kazen verdienen een eerlijke prijs. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal en een eigen karakter. En juist de delicatessenwinkels en de horeca kunnen dat helpen uitdragen. Zo kun je ook een nieuwe generatie voor deze unieke producten interesseren”, stelde hij.

Winnaars
De familie Van Ruiten van de Kaagse Boer kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor hun belegen Boeren Leidse kaas. Familie van der Plas van De Annahoeve (Sassenheim) won in twee categorieën: de kleine kaasjes en de belegen Goudse boerenkaas. Kaasboerderij ’t Groene Hart (Hoogmade) en Brentano’s kaasboerderij (Alphen aan den Rijn) wonnen respectievelijk met hun jonge Goudse en hun oude Goudse kaas. De biologische kaasboerderij De Vierhuizen (Leidschendam) behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) met haar specialiteitenkaas.

Kaasmeisje
Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje.

Kaasboerderij van Veen (Zoeterwoude) won in de categorie ‘ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas’. De familie Van Veen houdt geen koeien, ze maken kaas met melk die zij kopen van de overburen en mogen hun kaas om die reden geen Boerenkaas noemen. Deze kaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.

Maatschappij Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×