Roel Wouters met de Gladde Slang. (Foto: Joey Marksx).

Leidse student in finale voor VN-jongerenvertegenwoordiger

Biologie-student en Leidenaar Roel Wouters maakt kans om jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel te worden bij de Verenigde Naties. Vandaag openen de digitale stembussen voor de vertegenwoordigers tot 30 jaar.

Een jongerenvertegenwoordiger is een verbindende factor tussen Nederlandse jongeren en de politiek, op nationaal en internationaal niveau. Als Wouters gekozen wordt zal hij de komende twee jaar met jongeren in gesprek gaan over klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en voedselvoorziening.

“Het is tijd voor actie!”, vertelt hij. “Jongeren maken zich veel zorgen om de toekomst en ik zie het als mijn taak om hen een stem te geven. De politiek bestaat voor het overgrote deel uit personen boven de dertig. Maar ik vind juist dat de leiders van vandaag naar de leiders van morgen moeten luisteren.”

Miljarden mensen
Roel heeft tijdens stages voor zijn studie biologie aan Universiteit Leiden al veel kennis opgedaan. “Van gestroopte neushoorns in Afrika en verminderde leefruimte van Nederlandse adders tot omgehakte bomen in Borneo, waar de dag ervoor nog orang-oetans in slingerden.” Hij heeft daarbij geconcludeerd dat biodiversiteitsverlies een wereldwijd probleem is. “Juist vanuit deze beleving hoop ik jongeren te kunnen bereiken en aanspreken.”

Ook voedsel vindt de student erg belangrijk: “Biodiversiteit en voedsel enorm aan elkaar verbonden”, vertelt Wouters. “Er leven ruim zeven miljard mensen op onze aarde, het wordt een uitdaging om ons allemaal te voorzien van voldoende voedsel, en ook nog rekening te houden met het leven om ons heen.”

Stemmen
Vanaf vandaag gaat de Leidenaar stevig aan de slag om zoveel mogelijk stemmen voor zich te winnen. Hij gaat in gesprek met jongeren en maakt filmpjes met belangrijke en invloedrijke personen in zijn vakgebied. In de filmpjes, die te zien zijn op zijn Instagram, zal Wouters praten met onder meer CEO Duurzaamheid van Ahold, rector magnificus van de Universiteit Leiden Hester Bijl en Freek Vonk van Naturalis.

Stemmen op Roel Wouters kan via de website van de Nationale JeugdRaad. Het kiezen van de vertegenwoordigers kan alleen door personen die jonger zijn dan 30 jaar.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×