LUMC-medewerkers staken vandaag voor de tweede keer in een maand tijd. (Foto: Omroep West).

Lawaaiprotest, protestmars en applaus voor zichzelf: personeel LUMC voert weer actie voor betere cao

Personeel van het LUMC in Leiden voert vandaag voor de tweede keer in een maand tijd actie voor een betere cao. Onderdeel van het protest is dat er een zondagsdienst wordt gedraaid op 55 afdelingen, waardoor eerder geplande afspraken niet doorgaan. Wel wordt er spoedzorg verleend. De cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen is verlopen, maar de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zitten muurvast.

De zondagsdienst begon om middernacht en duurt 24 uur. Patiƫnten merken het meeste van het protest tussen 9.00 uur en 17.00 uur, omdat tussen die tijden de meeste reguliere afspraken worden gepland. Het personeel heeft dinsdagmorgen eerst veel kabaal gemaakt tijdens een lawaaiprotest meldt Omroep West.

Actievoerders lopen aan het begin van de middag ook een protestmars rond het ziekenhuis. Rond 12.05 uur klapt het personeel twee minuten lang voor zichzelf: een knipoog naar de actie ‘klappen voor de zorg’ tijdens corona.

Eerder ook actie
De werkgevers hebben alleen een overeenkomst afgesloten met verpleegkundigenbond NU91. De andere bonden vinden dat er veel te weinig loonsverhoging in de plannen staat en dat er te weinig wordt gedaan om de werkdruk te verminderen. Om hun eisen kracht bij te zetten voerden ze eerder, op 28 september, ook al actie door een zondagsdienst te draaien.

Economie Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×