(Foto: Chris de Waard).

Gekapte iep was ziek, 484 andere iepen 'ook gevoelig'

De boom aan de ir. Driessenstraat die dinsdag plotseling werd gekapt, was een iep met de iepziekte. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Leiden. Omdat de boom ziek was, was er geen kapvergunning nodig. Er staan in Leiden nog 484 iepen die gevoelig zijn voor de ziekte. Momenteel is daar niets mee aan de hand, maar als de ziekte weer toeslaat, kan kap ‘ieder moment nodig blijken’.

In Leiden staan er in totaal 1349 iepen. De woordvoerder noemt het een ‘ideale stadsboom’: aantrekkelijk voor vogels en insecten en goed bestand tegen tegels en asfalt in de omgeving. Bovendien zijn er maar weinig mensen allergisch voor. Dat er zoveel van zijn, maakt de stad wel kwetsbaar voor de iepziekte, die de iepenspintkever in de jaren zeventig onder de bomen verspreidde.

Na die ‘eerste golf’ zijn de Nederlandse iepen vervangen voor hun Amerikaanse neven. Die zijn veel beter bestand tegen de ziekte. Er zijn dus nog wel 484 ‘oude’ iepen over. Die mogen blijven staan zolang ze gezond zijn. Omdat de ziekte dodelijk is voor de bomen en zich snel kan verspreiden, wordt elke boom waarbij de ziekte is geconstateerd, direct gekapt.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden noemde het gisteren ’triest’ dat de boom aan de ir. Driessenstraat was omgehakt. Inmiddels heeft ze ook vernomen dat het om een zieke iep ging. “Maar het lijkt me duidelijk dat gemeente hier wel wat kan winnen wat betreft communicatie, transparantie en controleerbaarheid van besluiten”, laat ze weten in een reactie.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×