(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude presenteert vanavond begroting: 'Iedereen is welkom'

Het Zoeterwoudse gemeentebestuur presenteert donderdagavond de gemeentebegroting voor 2022-2025 aan de gemeenteraad. Via sociale media roept de gemeente alle inwoners van het dorp op om vanavond naar het gemeentehuis te komen om de bespreking bij te wonen.

“Het gaat over ons allemaal. Dus vinden we het belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is waar het geld van de gemeente de komende tijd aan wordt besteed”, zegt wethouder Ruud Bouter. Tijdens de tafeltjesmarkt, die om 19.30 uur begint, krijgen raadsleden de kans om vragen over de de begroting te stellen. Naast het college van burgemeester en wethouders zijn er ook veel ambtenaren. “Zij werken heel hard om alle plannen uitgevoerd te krijgen. De gezichten die bij het werk horen laten we graag zien. Bovendien kennen zij alle details van hun eigen projecten het best”, legt Bouter uit.


Robbert Beurse in gesprek met wethouders Ton de Gans en Ruud Bouter over de begroting 2022

Wethouder financiĆ«n, Ton de Gans, is zeer tevreden over de begroting. “Het is weer gelukt om hem sluitend te krijgen”, verklaart hij trots. Ondanks positieve resultaten uit voorgaande jaren voert de gemeente een lastenverhoging door. “De Onroeren Zaak Belasting (OZB) gaat omhoog. Maar toch gaat iedereen iets minder betalen. De precariobelasting wordt per 1 januari 2022 afgeschaft. Die belasting zit voortaan bij de OZB. Maar het bedrag dat er bijkomt is lager dan dat er weg gaat”, zegt De Gans.

Afvalscheiding
De inwoners van Zoeterwoude zijn in 2021 minder goed afval gaan scheiden. Toch gaat de afvalstoffenheffing in 2022 niet omhoog. “De ingeleverde hoeveelheid restafval steeg dit jaar flink. Terwijl er minder overig afval werd ingezameld. We denken dat dit door de coronacrisis komt. Er is veel online besteld, terwijl bijvoorbeeld oud papier niet meer huis-aan-huis werd opgehaald”, legt De Gans uit.

De gemeente kiest er op korte termijn niet voor om de kosten voor het inleveren van restafval te verhogen om de inwoners op die manier te stimuleren om beter te scheiden. “De OZB gaat al omhoog, deze belasting bevriezen we even. Wel gaan we de inwoners motiveren door zelf het goede voorbeeld te blijven geven en extra te informeren over het belang van afvalscheiding. Want als het zo doorgaat moet de afvalstoffenheffing uiteindelijk wel omhoog omdat het verwerken anders onbetaalbaar wordt. En dat willen we voorkomen.”

Woningen
Ook in 2022 wordt er flink gebouwd in Zoeterwoude. “In de Rijndijk gaat de laatste fase van Verde Vista in. Er komen nog 550 appartementen bij, waarvan een groot deel sociale koop- en huurwoningen zijn”, weet Bouter. In Zoeterwoude-Dorp gaat bouwproject Zwethof van start. “Ja, daar is een flinke strijd met de provincie aan vooraf gegaan, maar er gaat eindelijk gebouwd worden. Hier komen dure koopwoningen. Omdat daar geen sociale woningbouw plaatsvindt moet er compensatie aan de gemeente worden betaald, wij investeren dat weer op andere plekken in sociale woningbouw”, belooft de wethouder.

Jeugd
Burgemeester Fred van Trigt heeft ook de jeugdzorg in Zoeterwoude in zijn takenpakket. “We willen jongeren die in de problemen dreigen te komen eerder herkennen. Die gaan we dan begeleiden naar sport, cultuur of vrijwilligerswerk. Door op deze manier met ze aan de slag te gaan willen we een verslechtering van hun situatie voorkomen en daarmee de gang naar zwaardere jeugdhulp”, legt hij uit.

De tafeltjesmarkt start op donderdag 28 oktober om 19.30 uur. Aansluitend vindt een (openbare) raadsvergadering plaats. Beide bijeenkomsten zijn voor iedereen bij te wonen.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×