Het plan Zwethof in Zoeterwoude-Dorp bestaat uit 44 woningen in het groen.

Rechter geeft Zoeterwoude gelijk in kwestie Zwethof, stappen provincie onterecht

De gemeente Zoeterwoude heeft de zaak tegen de Provincie Zuid-Holland over de ontwikkeling van Zwethof gewonnen. De gemeente wil aan de zuidzijde van Zoeterwoude-Dorp 44 woningen bouwen, maar de provincie blokkeerde in oktober vorig jaar de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Daarop stapten de gemeente en de ontwikkelaar AM naar de Raad van State en vroegen de rechter om snel een voorlopig besluit te nemen. Dat is nu gebeurd. De voorzieningenrechter van de Raad van State oordeelt dat de provincie de zogeheten ‘reactieve aanwijzing’ niet had mogen geven.

Raad van State schorst reactieve aanwijzing provincie
De uitspraak die de rechter nu heeft gedaan is een voorlopige uitspraak. Er wordt later nog een uitspraak in de bodemprocedure gedaan. Hiervoor is op 1 april aanstaande een zitting gepland. In een uitspraak uit 2016 is door de Raad van State al uitgesproken dat er alleen reden is voor het schorsen van een reactieve aanwijzing, als nu al duidelijk is dat het besluit in de bodemprocedure niet in stand kan blijven. De gemeente en AM zien de uitspraak in de bodemprocedure daarom ook met groot vertrouwen tegemoet.

Dit betekent dat gestart wordt met de voorbereiding van de daadwerkelijke uitvoering, het zogenaamde bouwrijp maken van het gebied. Naar verwachting zullen in het tweede kwartaal van 2019 de eerste werkzaamheden hiervoor starten. Als alles volgens planning loopt, kan eind 2019 de verkoop starten en begint de bouw van de woningen naar verwachting in het voorjaar van 2020.


Robbert Beurse in gesprek met wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke ontwikkeling) over de uitspraak.

Politiek Zoeterwoude De Zwethof


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×