(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude blijft zuinig ondanks miljoenenoverschot

Voor het derde jaar op rij sluit de gemeente Zoeterwoude het voorgaande jaar af met een flink positief resultaat. In 2018 bleef er twee miljoen euro over en in 2019 zelfs drie miljoen. Uit de prognosebrief, die vanavond aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd, blijkt dat er ook in 2020 zo’n twee miljoen euro meer binnenkwam dan er werd uitgegeven. Het positieve resultaat komt volgens wethouder Ton de Gans door enkele incidentele meevallers. Daarnaast zorgde de coronacrisis voor een besparing doordat sommige subsidies niet werden uitgekeerd.

Dat twee grote bouwprojecten in de wijk Verde Vista veel geld op zouden leveren was vooraf bekend. “We zijn fors aan het bouwen. De omgevingsvergunning voor die projecten zorgen eenmalig voor een plus van ruim een miljoen euro. Dat weet je vooraf. Maar of dat in 2020, 2021 of 2022 is konden we vooraf niet inschatten en dus was het niet begroot”, verklaart De Gans.

Zuinig
De financiĆ«le meevaller betekent volgens de wethouder niet dat de gemeente nu extra geld uit gaat geven. De Gans: “We blijven zuinig, zoals altijd. De komende jaren staan er veel grote projecten gepland en bovendien is de verwachting dat we minder geld ontvangen uit het gemeentefonds. Als we financieel gezond willen blijven moeten we voorzichtig zijn met extra uitgaven.”

Coronacrisis
De coronacrisis was ook van invloed op het uitgavenpatroon van de gemeente. Veel activiteiten en projecten gingen niet door, waardoor begrote bedragen en subsidies niet werden uitgekeerd. De Gans ziet graag dat de ongebruikte budgetten doorschuiven naar dit jaar. Een dergelijke ’technische overheveling’ moet door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De wethouder heeft er vertrouwen in dat zij zullen instemmen. “Dit zijn bedragen die de raad vorig jaar al heeft goedgekeurd, dus ik denk dat ze er geen problemen mee hebben. Maar uiteindelijk gaan zij er over”, zegt hij.

Ook in de twee voorgaande jaren zorgde huizenbouw in Zoeterwoude voor flinke incidentele resultaten. Volgens De Gans zal dit in 2021 niet opnieuw gebeuren. “Dit jaar komen er geen grote klappers van omgevingsvergunningen. Dus zolang de gemeente geen winnend lot in de loterij heeft gekocht, verwacht ik niet dat we opnieuw miljoenen overhouden”, grapt hij.

De gemeenteraad bespreekt vanavond wat er met het positieve resultaat uit de prognosebrief moet gebeuren.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×