Het plein aan de achterzijde van Leiden Centraal gaat mogelijk het Ramses Shaffyplein heten. (Foto: Chris de Waard).

GroenLinks wil Ramses Shaffyplein achter Leiden Centraal

Zanger Ramses Shaffy groeide op in Leiden. Daar wordt sinds twee jaar bij stilgestaan met een kunstwerk op het grasveld van het Terweepark achter station Leiden Centraal. GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen wil nu dat de zanger ook een straat naar zich vernoemd krijgt. Of eigenlijk een plein. Tegenover het Shaffy-monument ligt het plein dat naar de ingang van Leiden Centraal leidt en dat plein heeft niet echt een naam.

“Volgens de gemeente hoort het gewoon bij de Bargelaan, maar het kan prima een eigen naam krijgen”, vindt Van Spronsen die er volgende week een voorstel over indient in de Leidse gemeenteraad. Andere partijen staan op zich sympathiek tegenover de naamgeving, maar vinden het geen taak voor de gemeenteraad om straten van een naam te voorzien. “Daar hebben we een straatnamencommissie voor”, zei duoraadslid Stefan Haas van de SP. Andere partijen sloten zich daarbij aan.

Chris de Waard in gesprek met raadslid Ivo van Spronsen van GroenLinks Leiden over zijn voorstel.

Van Spronsen laat zich er niet door uit het veld slaan. “Als raad gaan we er formeel wel over. De straatnamencommissie geeft adviezen aan het college.” Volgens het GroenLinks-raadslid is de raad er wel degelijk voor om maatschappelijke zaken aan de orde te stellen. “Ramses Shaffy kwam er al in de jaren ’60 voor uit dat hij op mannen viel. Dat was in die tijd ongebruikelijk en daardoor is hij een icoon voor de LHBTI-emancipatie. We vernoemen straten naar mensen die we belangrijk vinden. In Leiden hebben we maar één straat die is vernoemd naar iemand die zich inzette voor de LHBTI-emancipatie en dat is COC-oprichter Niek Engelschman. Dat is een heel klein straatje bij de Zijlsingel.”

Peter van der Geer, de initiatiefnemer van het Shaffy-monument, is blij met het initiatief. “Leuk hoor. Helemaal terecht. Shaffy zingt in het lied ‘Sneeuw voor Wendela’ zelfs over Leiden Centraal.” Wendela is Wendela van Goudoever, een nichtje van de pleegmoeder van Ramses Shaffy en tevens zijn jeugdliefde. Van der Geer: “Ze trouwde vervolgens met een tandarts die op Rijnsburgerweg 29 woonde, want, tja… Ramses viel toch meer op mannen.”

Volgende week dient Van Spronsen alsnog een voorstel in tijdens de gemeenteraad. Naar verwachting zal een meerderheid van de raad er dan alsnog mee instemmen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×