Dichteres Nesrin Almosrani (Foto: Roeland van Wely).

Syrische vluchtelinge Nesrin Almosrani presenteert tweede Nederlandse dichtbundel

Ze vluchtte in 2015 met haar jongste dochter uit Syrië naar Nederland. Met een opblaasboot maakte ze de gevaarlijk overtocht van Turkije naar Griekenland. Maart 2016 kwam ze in Leiden Zuidwest wonen. De afgelopen jaren waren een moeilijke en spannende tijd voor haar. Ondanks alle tegenslagen overhandigt Nesrin Almosrani vrijdagmiddag in de Stadsgehoorzaal haar tweede Nederlandse dichtbundel aan Jacqueline Bel, hoogleraar Nederlandse letterkunde.

“In Syrië ben ik al begonnen met het schrijven van gedichten. Toen ik in Nederland aankwam, beviel de nieuwe taal. Het Nederlands klonk anders en moeilijk. Maar ik was vast besloten om me de taal eigen te maken. Elke dag leerde ik ten minste twee Nederlandse woorden. In Leiden startte ik met een cursus Nederlands”, aldus Almosrani. “Een jaar later schreef ik mijn eerste Nederlandse gedicht. Daarna vloeide mijn pen vanzelf.”


Nesrin Almosrani draagt haar eerste Nederlandse gedicht ‘Regendruppels’ voor

“Ik schrijf over het leven met haar kleine details. Ik kan niet schrijven over specifieke onderwerpen zoals over de oorlog of de liefde. Ik schrijf over alles wat me diep raakt. Het komt vanzelf”, aldus Almosrani. “Het gedicht ‘Regendruppels’ is mijn eerste Nederlandse gedicht. Mijn Nederlands was toen nog heel eenvoudig. Taal is net als de zee. Het groeit. Het heeft tijd nodig. Ik zou meer willen oefenen. Vroeger werkte ik als caissière, maar dan ze je ‘hallo’ en ‘dag’, maar niet veel meer. Je kan dan niet goed oefenen.”

Nieuwe dichtbundel
Over Leiden is Nesrin Almosrani duidelijk: “Ik ben verliefd geworden op Leiden. Het is een kleine en grote stad tegelijkertijd. Haar verhalen vertelt ze meteen. Ze verbergt niks. Ik loop graag door haar straten en stegen en stop bij elk muurgedicht om het te lezen.”

Haar nieuwe gedichtenbundel presenteert ze vrijdagmiddag 15.30 in de foyer van de Stadsgehoorzaal in Leiden, ‘Grand Café van t’ Huis’. Ze vertelt dan hoe de bundel tot stand is gekomen. Vervolgens draagt ze een aantal gedichten voor. Daarna zingt de sopraan Helene Kalisvaart gedichten van Nesrin Almosrani die op muziek zijn gezet door Sjoerd Brouwer.


Nesrin Almosrani draagt het gedicht ‘Daders’ voor uit haar nieuwe tweede gedichtenbundel

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×