Documentaire over jeugdhulp in Leiden: Wat is goede hulp?

In de aangrijpende documentaire ‘Het kind of de rekening?’ volgt filmmaker Jan Stap onder andere Sven (14) en Misja (12) in hun worsteling om met autisme en een angststoornis hun plek in de maatschappij te vinden. Ook spreekt hij met hun ouders, hulpverleners en de politiek. In deel twee van de serie zoekt Stap antwoord op de vraag: Wat is nou eigenlijk goede hulp?

Stap over zijn zoektocht naar goede hulp: “We willen allemaal goede hulp, daar is geen discussie over. Maar we zijn het er niet over eens hoe je goede hulp organiseert. Dus ik wilde eerst weten wat goede hulp is.”

Om daar achter te komen sprak hij met veel hulpverleners en ervaringsdeskundige jongeren. Wat is een goede hulpverlener en wat heeft hij of zij daarvoor nodig? In een eerder interview op Sleutelstad sprak Stap al zijn waardering uit voor goede hulpverleners. “Het zijn mensen die het met hart en ziel doen, ook in hun vrije tijd. Omdat hun werkgever er niet eens altijd geld voor krijgt.”

Hij kwam tot de conclusie dat een goede hulpverlener eerlijk en open is, wat van zichzelf laat zien en ruimte krijgt om te doen waar hij van denkt dat het op dat moment het beste is. “En daarbij  is het heel belangrijk dat er ruimte blijft voor professionele ruimte en niet alles wordt dichtgetimmerd met regeltjes.”

Aflevering 2 van ‘Het kind of de rekening?’ is zondag om 17.00 uur te zien op Sleutelstad TV en wordt meerdere keren per week herhaald. Het volledige uitzendschema is terug te vinden in de programmagids. Sleutelstad kijk je via kanaal 46 van Ziggo, kanaal 1421 van KPN of via sleutelstad.nl.

Kijk hier aflevering 1 terug.

‘Het kind of de rekening?’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds.

 

Leiden Maatschappij Regio Het kind of de rekening?


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×