Sven trekt met zijn begeleider de natuur in. (Foto: Jan Stap).

Documentaire 'Het kind of de rekening?': hoe krijgt de gemeente meer grip op jeugdhulp?

In de aangrijpende documentaire ‘Het kind of de rekening?’ volgt filmmaker Jan Stap onder andere Sven (14) en Misja (12) in hun worsteling om met autisme en een angststoornis hun plek in de maatschappij te vinden. Ook spreekt hij met hun ouders, hulpverleners en de politiek. In het laatste deel van de serie onderzoekt Stap hoe de gemeente meer grip op jeugdhulp wil krijgen.

Volgens Stap gaan er in Leiden best een aantal dingen goed. “Kinderen krijgen vaak individuele hulp op school. Zo’n hulp zit dan letterlijk vijf uur per dag te breien in de leraren kamer, omdat een kind niet de hele dag hulp nodig heeft. Andere kinderen die geen indicatie hebben maar wel hulp kunnen gebruiken, mogen geen beroep doen op de breiende hulpverlener. In Leiden loopt nu een pilot om deze hulp anders te organiseren. Dat scheelt de stad ook nog eens tonnen per jaar.”

Dit voorbeeld komt ook terug in de derde aflevering van ‘Het kind of de rekening?’. Kinderen krijgen niet individueel iemand toegewezen, maar voor de hele school is een ‘veilige haven’ met een hulpverlener waar alle leerlingen gebruik van kunnen maken. Stap: “Het Rijk is nu verder aan zet. De wetgeving moet worden aangepast om de pilot om te zetten in een structurele vorm. Op een school moet een plek met vaste mensen zijn zodat leerlingen die het even niet trekken daar naartoe kunnen. Als ze kwaad, bang of overprikkeld zijn. Het moet iemand zijn die ze kennen en die er is voor alle leerlingen.”

Aflevering 3 van ‘Het kind of de rekening?’ is zondag om 17.00 uur te zien op Sleutelstad TV en wordt meerdere keren per week herhaald. Het volledige uitzendschema is terug te vinden in de programmagids. Sleutelstad kijk je via kanaal 46 van Ziggo, kanaal 1421 van KPN of via sleutelstad.nl.

Kijk hier aflevering 1 terug

Kijk hier aflevering 2 terug

‘Het kind of de rekening?’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Regio Het kind of de rekening?


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×