Cultuur071, uitzending 6-11-2021: ROEM, Gebr. De Nobel, Brave New World en Al Dente

Anna en Marissa staan stil bij het ontstaan van ROEM, nu bijna 5 jaar geleden. In die periode is het collectief van jonge kunstenaars onderdeel geworden van de Leidse cultuursector en wordt aan steeds meer culturele activiteiten in de stad deelgenomen. Zo maakte Roem de afgelopen week deel uit van de zg. Limited Editions van het Leiden International Film Festival. Komend weekend worden in een glazen kas voor de Hooglandse Kerk de resultaten zichtbaar van het grootste ROEM-project tot nu toe: ‘Kennismakers’: een samenwerkingsproject van 7 kunstenaars van ROEM en 7 jonge onderzoekers van de Universiteit Leiden, gericht op de kruisbestuiving tussen kunst en kennis.

www.roemleiden.nl


Cor Klein in gesprek met Anna van Duijn en Marissa (Karl) Karlas over kunstenaarscollectief ROEM.

In de periode dat de strenge coronamaatregelen voor de popsector van kracht waren heeft Gebr. De Nobel niet stilgezeten. In de afgelopen maanden, waarin optredens niet mogelijk waren, hebben maar liefs 80 (vaak beginnende) bandjes promotieclips in het popcentrum kunnen opnemen. De zaal, faciliteiten en deskundige ondersteuning werden gratis beschikbaar gesteld. In de afgelopen anderhalf jaar is tevens het pand grondig aangepakt. Zo is de capaciteit van de grote zaal, door het verwijderen van muurtjes, naar circa 850 personen vergroot; is de entree volledig gewijzigd, waarbij de grote trap is verwijderd, en is een derde zaal gerealiseerd. Ruud gaat o.a. in op de samenwerking met de grote culturele instellingen in de stad en blikt voorzichtig vooruit op zijn naderende pensionering.

www.gebrdenobel.nl


Cor Klein in gesprek met Ruud Visser over Gebr. De Nobel.

Met de steeds betere digitale technieken, zoals deepfake, is nepnieuws niet meer van echte berichtgeving te onderscheiden. Onze ogen en oren kunnen het verschil niet meer waarnemen, maar is ons verstand hier nog wel toe in staat? Desinformatie, mediamanipulatie en algoritmes kunnen een gevaar vormen. Dit is een van de thema’s tijdens de Nacht van Ontdekkingen. De Nacht vindt dit jaar op een andere wijze plaats dan gebruikelijk. Geen evenement op diverse locaties in de Leidse binnenstad, maar alle activiteiten in de Hooglandse Kerk. De Nacht start op zaterdag 13 november met een middagprogramma om 14:00 uur. Daarnaast gaat Alexander in op het voor professionals in de kunst- en cultuurwereld bedoelde programma Brave New World. Een jaarlijkse conferentie voor mensen die meer willen weten over de toekomst en hoe dit hun bedrijf, beleid en leven zal beïnvloeden.

www.nachtvandeontdekkingen.nl
www.bravenewworld.nl


Joque Mulder in gesprek met Alexander Mouret over De nacht van Ontdekkingen en Brave New World.

De Abele Spelen dateren uit het midden van de 14e eeuw en zijn de oudste profane toneelstukken in de Nederlandse geschiedenis. Regisseur Jos Nijhof bewerkte de oude teksten tot een eigentijdse en sprankelende voorstelling, waarin hij de verhaallijnen van de originelen trouw is gebleven, evenals het centrale thema: ‘liefde laat niet met zich sollen’. Op donderdag 11 november is de try-out en op vrijdag 12 november vindt de première plaats. Daarna speelt Al Dente het stuk nog dagelijks tot en met 26 november. De voorstelling is te zien in theater De Ware Liefde (onderdeel van het Visser ’t Hooft Lyceum), Kagerstraat 1 te Leiden.

www.aldente.nl


Joque Mulder in gesprek met Christine Arenthorst en Ernst Diek over de nieuwste voorstelling van Al Dente.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×