Kirsten Zitman is op zoek naar vrouwen die het verschil maken voor de tweede editie van de Leidse TOP50. (Foto: Gerry van Bakel).

Vrouwen gezocht die het verschil maken voor tweede editie Leidse TOP 50

‘Ze zijn er niet’, ‘ze zijn niet te vinden’, ‘ze willen niet’. En zo zitten er weer alleen mannen aan tafel of in een panel. De Leidse TOP 50 laat zien dat het anders kan. In 2020 verscheen de eerste lijst. Op 8 maart 2022 wil huidig ambassadeur Kirsten Zitman de opvolger presenteren. “Aanmelden kan via onze website LeidseTOP50.nl”

Twee jaar geleden kwamen initiatiefneemsters Liang de Beer en Jenny Bruin op het idee om een lijst samen te stellen met vijftig vrouwen uit allerlei gebieden en met allerlei achtergronden die in Leiden het verschil maken. Geen ranglijst, maar een waaier met vijftig vrouwen die hun kop boven het maaiveld uitsteken.

Kirsten Zitman, inmiddels directeur van welzijnsorganisatie Buzz Leiden, werd in 2020 aanvoerder en ambassadeur van de lijst. “Het is een mooi netwerk, we hebben een website waarop de vrouwen terug te vinden zijn en ze zeggen allemaal dat ze graag anderen helpen. Maak er gebruik van. Pak je kans.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Kirsten Zitman, aanvoerder en ambassadeur van de eerste Leidse TOP50 over de opvolger van de lijst.

Breed
Kandidaten voor de Leidse Top 50 van vrouwen die het verschil maken, hoeven niet in Leiden te wonen, maar moeten wel een directe link hebben met de stad. “Je moet wel in Leiden actief zijn.” Er zijn tien categorie├źn, denk aan: onderwijs, wetenschap, kunst en cultuur, zorg en welzijn, politiek en bedrijfsleven. “Voor mij is onbaatzuchtgheid een belangrijk criterium. Iemand die zich belangeloos inzet voor bijvoorbeeld mensen in haar buurt, zonder daar direct iets voor terug te verwachten.”

De huidige Top 50 hoopt op een mooie en diverse lijst voor 2022. “We roepen iedereen op om namen aan te leveren,” zegt Kirsten Zitman, “dus kijk goed om je heen en meld meiden en vrouwen aan. Dat kan iemand zijn die binnen haar buurt of vereniging echt het verschil heeft gemaakt, in de lokale politiek actief is, in het onderwijs of het bedrijfsleven het verschil maakt of het kan een ondernemer zijn die iets nieuws heeft opgezet. De mogelijkheden zijn heel breed.”

Wijze vrouwen
Ambassadeur zijn is het mooiste wat er is, vindt Zitman en zeker van zo’n lijst als de TOP 50. “Je mag iedereen aanmoedigen en een podium bieden. We willen samen andere vrouwen verder helpen in de stad. En daarvoor organiseren we gedurende het jaar diverse bijeenkomsten. De lijst heeft mij een vernieuwd netwerk gegeven, dat ik ook in mijn werk kan gebruiken. Er is veel saamhorigheid heb ik gemerkt.”

Uiteindelijk bepaalt een commissie van wijze vrouwen wie daadwerkelijk in de Leidse Top 50 komen. Dat gebeurt op basis van de motivatie van de indieners. Op dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt de nieuwe Top 50 gepubliceerd.

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×