Leiderdorpse Angel Daleman rijdt toernooirecord op 500 meter shorttrack op Italiaans ijs. (Foto: focusbyHanneke).

Angel Daleman schittert op Italiaans shorttrackijs: 'Ik leer heel veel op zo'n toernooi'

Schaatsster Angel Daleman staat altijd op scherp aan de start op de ijsbaan. Maar naast het halen van gouden medailles, records en eerste plaatsen nu, wil ze ook heel graag leren wat er te leren valt. Voor de toekomst. Afgelopen weekend lukte het allemaal. “Ik kijk er met een goed gevoel op terug.”

Daleman reed in Bormio, Italië, het Alta Valtellina toernooi. En dat houdt in: 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 1500 meter superfinale en een relay, een estafette. In het algemeen klassement stond Daleman uiteindelijk op de tweede plaats. “Het is een internationaal toernooi, een soort world cup,” zegt Daleman, “maar minder officieel. Je kunt je daar gewoon voor aanmelden, er is geen kwalificatietijd, maar het niveau is wel heel hoog.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel telefonisch in gesprek met de Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman.

De 500 meter was wellicht het meest succesvolle onderdeel voor Daleman. “De 500 meter ging echt supergoed, die heb ik gewonnen. Ik heb echt een hele goede pr gereden en dat was ook een toernooirecord voor mijn categorie. En daar heb ik  ook nog 80 euro mee verdiend. De 1500 meter ging wel goed, maar in de finale kreeg ik een penalty en dat was jammer. En op de 1000 meter ben ik gevallen. Dat vond ik wel heel erg vervelend, want dat heeft me wel de overwinning gekost in het algemeen klassement. De relay hebben we ook gewonnen, maar net geen toernooirecord helaas.”

Slim rijden
Bij shorttrack draait het anders dan bij langebaanschaatsen niet om de tijden, maar wie als eerste zijn of haar schaats over de eindstreep drukt. “Al ben je de beste, je hoeft niet altijd te winnen. Je kunt ook winnen door heel slim te rijden. Je moet weten wanneer je op welke plek moet zitten en hoe je anderen binnendoor kunt inhalen. Daar leer ik ook heel erg veel van op zo’n toernooi.”

Het eerstvolgende shorttracktoernooi waar Daleman aan de start wil verschijnen is de KNSB-cup. Die wordt op zondag 21 november gehouden in Thialf in Heerenveen.

Dispensatie
Naast het shorttracken doet Daleman ook aan langebaanschaatsen en ook daarin is ze niet kieskeurig. Sprinten, langere afstanden en zelfs de marathon staan op haar programma. Het eerstvolgende doel daar is deelname aan de Residentie Cup op 13 november in Den Haag. Dat is een belangrijk toernooi in het selectieproces voor het NK Junioren Allround voor junioren A en B. “Ik moet nog even afwachten of ik mag starten. Ik zit eigenlijk in een lagere leeftijdscategorie. We hebben dispensatie aangevraagd, het is nog even wachten op de uitslag.”

Leiden Leiderdorp Sport Angel Daleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×