Ongeveer een derde van de zittende raadsleden in Leiden vertrekt bij de komende verkiezingen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Een derde van de Leidse raadsleden niet opnieuw verkiesbaar

De komende weken maken alle politieke partijen de programma’s bekend waarmee ze om de gunst van de kiezer dingen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Ook de kandidatenlijsten worden momenteel vastgesteld. Van de 39 leden die de Leidse gemeenteraad telt, stoppen er sowieso veertien. Het gaat om zittende raadsleden die zich niet meer verkiesbaar hebben gesteld. Ook twee wethouders, Marleen Damen (PvdA) en Paul Dirkse (D66), zijn niet meer beschikbaar voor een volgende termijn.

Of de overige 25 raadsleden na de verkiezingen wel terugkeren hangt af van de uitslag van hun partij en van de plek die ze op de kandidatenlijst toegewezen krijgen. Voor in elk geval twee raadsleden geldt dat ze graag door willen, maar niet zeker zijn van een plekje in de raad omdat ze door hun partij op een lagere plek zijn gezet dan dan door henzelf was verwacht.

Bij GroenLinks gaat het om Marcel Terlouw die graag door wil, maar waarschijnlijk op de onverkiesbare elfde plek staat. Bij de Partij voor de Dieren is Lianne Raat op een vierde plek gezet. Raat gaat in elk geval proberen met een persoonlijke campagne met voorkeurstemmen alsnog gekozen te worden. Terlouw beraadt zich daar nog op.

Hele ploeg
Bij D66 vertrekken de meeste raadsleden. Fractievoorzitter Vahit Köroğlu stopt, evenals Susannah Herman, Marc Gaulard, Eric Krijgsman en Amela Halilović. Bij GroenLinks vindt Walter van Peijpe het mooi geweest en bij de derde coalitiepartij, de PvdA, stopt Suzanne van der Jagt die in 2020 nog werd gekozen tot Raadslid van het Jaar. Ook duoraadslid Arjen Liemburg vertrekt bij de PvdA.

De VVD moet het na de verkiezingen sowieso stellen zonder Dorien Verbree, Juliette Gilissen en Maarten Dirkse. Bij het CDA vertrekt met Joost Bleijie, Josine Heijnen en Roeland Storm de gehele zittende ploeg. Alleen twee duoraadsleden, Sebastiaan van der Veer en Tobias Sandoval Garcia, doen een gooi naar een zetel. Bij de SP Leiden stopt raadslid Ries van Walraven.

Lijsttrekkers
De lijsttrekkers van de zittende partijen zijn inmiddels ook allemaal bekend. Bij D66 is dat wethouder Fleur Spijker, bij GroenLinks wethouder Ashley North en de bij PvdA fractievoorzitter Abdelhaq Jermoumi.

De VVD heeft Maarten de Crom naar voren geschoven als lijsttrekker, hij volgt de vertrekkende Dorien Verbree na de verkiezingen waarschijnlijk ook op als fractievoorzitter. Het CDA heeft Julius Terpstra op de eerste plek van de lijst gezet. Terpstra is was eerder duoraadslid in Leiden en lid van de CDA Tweede Kamerfractie.

Nieuw gezicht
De Partij voor de Dieren gaat de verkiezingen in onder aanvoering van fractievoorzitter Martine van Schaik. Bij de SP is dat Antoine Theeuwen en ook de ChristenUnie kiest voor een beproefd concept. Fractievoorzitter Pieter Krol voert daar ook dit keer de lijst aan.

Bij de Partij Sleutelstad is wel een wisseling van de wacht. Duoraadslid Thijs Vos neemt het stokje over van Maarten Kersten. Ook Leiden Participeert gaat de verkiezingen in met een nieuw gezicht. Die partij wordt aangevoerd door Pritti Rana.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×