Politie zoekt dader bedreiging en beroving Leidse studenten

Twee Leidse studenten zijn op woensdagavond 15 september rond 23.30 door een nog onbekende man met een pistool bedreigd en vervolgens beroofd. De jongens, Olaf en Sjoerd, zaten op een bankje aan het Kort Galgewater in Leiden toen een man naast hen kwam zitten.

“Hij zei helemaal niks. Het was een beetje een vreemde situatie”, vertelt Olaf in het regionale opsporingsprogramma Team West van mediapartner Omroep West. Mogelijk heeft diezelfde man twee dagen later op een soortgelijke manier geprobeerd om een nieuw slachtoffer te maken.

De jongens boden de man een sigaret aan en probeerden een gesprek aan te knopen. “Op een gegeven moment werd hij heel boos, want hij vond dat ik hem teveel vragen stelde. Toen dreigde hij ons in elkaar te slaan”, vertelt Sjoerd die vervolgens tegen de man zegt dat ze geen problemen zoeken en wel zullen vertrekken. Dan haalt de man een vuurwapen tevoorschijn, richt dat op de jongens en eist hun telefoons. Vervolgens worden de jongens urenlang bedreigd met het wapen, omdat de man ook geld van hen wil. De geldautomaten werken ’s nachts echter niet en dus wil de dader wachten tot deze  het in de ochtend weer doen.

Doodsbedreiging
De studenten schrikken zich rot, maar kunnen niet anders dan meewerken. Ze geven hun telefoons af en moeten die van de man terugzetten naar de fabrieksinstellingen. “We hadden best oude telefoons”, vertelt Sjoerd. “Dat vond hij niet genoeg, dus hij wilde met ons naar de stad zodat we geld voor hem konden pinnen.” De man bleef de twee huisgenoten bedreigen: “Als je een scène gaat schoppen of rare bewegingen maakt, dan schiet ik jullie neer.” Ook kregen de twee te verstaan dat ook omstanders slachtoffer zouden worden als ze zouden proberen om contact te maken. Tijdens de lange nacht die volgde, stonden de studenten meermaals doodsangsten uit. “Soms zei hij hele vreemde dingen”, zegt Olaf. “Bijvoorbeeld bij een donkere plek: dit een goede plek om jullie te begraven.”

Geldautomaten
De jongens lopen nog steeds onder bedreiging van het vuurwapen door de Haarlemmerstraat op zoek naar een geldautomaat. Omdat het inmiddels na middernacht is, zijn de geldautomaten buiten gebruik. Ook bij de volgende automaat lukt het niet om geld op te nemen, net als bij een avondwinkel. Bij een andere avondwinkel kan één van de jongens veertig euro pinnen voor de man, maar die neemt daar geen genoegen mee. Sjoerd: “Hij zei dat als we niet meer geld voor hem hadden we de hele nacht door zouden gaan tot de pinautomaten weer open waren.” Dat gebeurde uiteindelijk ook.

Om 5.00 en 6.00 uur proberen de slachtoffers opnieuw om geld op te nemen, maar dat lukt pas om 7.00 uur, als de automaten weer werken. Na die lange nacht vertrekt de man eindelijk, met de telefoons en ruim 200 euro van Sjoerd en Olaf. Hij gaat via station Leiden Centraal met de trein naar Den Haag Laan van NOI en checkt daarbij om 7.28 uur in met de ov-chipkaart van één van zijn slachtoffers. Op het station en in de trein is de verdachte gefilmd.

Ontredderd
De twee studenten fietsen nadat de man hen had laten gaan vanaf het bankje aan het Kort Galgewater waar hun fietsen nog stonden naar huis. Nog steeds behoorlijk ontredderd. “Hij had ook gezegd dat hij onze huisgenoten zou vermoorden als we naar de politie zouden stappen, dus er ging van alles door ons heen.” Beide jongens zijn nu onder behandeling bij een psycholoog om de gebeurtenissen te verwerken.

“Ik loop met potentiële PTSS-klachten”, vertelt Olaf. “Ik ga ’s nachts niet meer met een veilig gevoel over straat en vermijdt bepaalde plekken. Normaal gesproken zou ik langs het bankje waar we zaten naar huis fietsen, maar dat doe ik niet meer. Terwijl je wilt dat dit jouw plek blijft, ondanks alles wat er voorgevallen is.” Ook Sjoerd ervaart nog dagelijks de gevolgen van de bedreiging en beroving. “We hadden nog nooit een wapen op ons gericht gekregen. Het is heel lastig om je daar overheen te zetten. Mijn studie en werk staan even op pauze nu. Ik ben er nog veel mee bezig en denk er nog vaak aan.”

Tweede slachtoffer
Twee dagen later, op 18 september, gebeurt er iets bijna soortgelijks: een 24-jarige man wordt lastig gevallen door een man, die hem bedreigt met een vuurwapen en eist dat hij zijn telefoon afgeeft en terugzet naar de fabrieksinstellingen. Dit slachtoffer weet te ontkomen en waarschuwt de politie. De man vlucht op dat moment weg via het terrein van museum Volkenkunde naar de Morspoort.

Ook deze verdachte is gefilmd op station Leiden Centraal. Hij draagt nu geen mondkapje, heeft iets minder haast en neemt ook de trein vanaf spoor 8 naar Den Haag. De man stapt op station Den Haag Centraal uit en verdwijnt uit beeld via het tramperron. De politie weet niet helemaal zeker of het twee keer om dezelfde verdachte gaat, die mogelijk uit Den Haag komt. Er zijn een aantal overeenkomsten tussen de zaken. Wie iets weet over de personen op de beelden, wordt gevraagd contact op te nemen. Ook hoort de politie het graag als meer mensen op deze manier zijn benaderd.

Wie meer informatie heeft kan bellen met de opsporingstiplijn: 0800-6070, met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of met het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279. Ook kan via politie.nl of Meld Misdaad Anoniem een digitaal tipformulier ingevuld worden.

112 Sleutelstad Leiden Beroving en bedreiging Kort Galgewater


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×