Het Waterambacht wil een grotere rol voor het Leidse stadswater. (Archieffoto: Chris de Waard).

Waterambacht presenteert zienswijze: gedempte grachten open en varend OV

Het Waterambacht Leiden wil dat de gemeente beter na gaat denken over de rol van water in de binnenstad. Dat blijkt uit een reactie die de vereniging heeft opgesteld op de Omgevingsvisie Leiden 2040. De organisatie kwam onlangs met ideeën voor een ‘Blue Deal’ die het open water in Leiden een veel belangrijker functie moet geven. Nu hebben ze die ideeën officieel ingediend bij de gemeente.

Het Waterambacht is een organisatie die zich inzet voor ‘behoud en versterking van het stadswater’. Omdat in de Omgevingsvisie wel stond dat water belangrijk is, maar zonder concrete uitwerking, geeft de vereniging zelf een suggestie voor een specifieke waterparagraaf.

Het Waterambacht ziet het Leidse grachtenwater als kans voor biodiversiteit, openbaar vervoer en beleving van de stad. Een opvallend idee uit de reactie is het herstellen van de waterlopen op het Kort Rapenburg, de Lange Mare, de Langegracht en het Levendaal. De waterlopen kunnen dan ook worden gebruikt voor het vervoer van personen en goederen.

De Omgevingsvisie Leiden 2040 lag tot vrijdag ter inzage voor aan de Leidse burgers. Het is nu aan het college om alle input af te wegen en de visie aan te passen, zodat die kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×