Vaccinpleister. (Foto: PR)

Leids bedrijf haalt 3,5 miljoen op voor vaccinpleister

Na een zware coronaperiode is het MyLife Technologies gelukt 3,5 miljoen euro binnen te halen. De Leidse start-up gebruikt het geld voor de verdere ontwikkeling van haar vaccintoedieningstechnologie via keramische vaccinpleisters. Afgifte van vaccins via de huid is pijnloos en vele malen efficiënter dan via een standaardinjectie in de spieren.

MyLife werkt aan het verlagen van vaccindoses met een factor 5 tot 20 om tot dezelfde bescherming te komen met minder bijwerkingen. In de bovenste huidlagen bevinden zich speciale immuuncellen, die vaccins tegen virussen en bacteriën kunnen opnemen. In de spieren komen deze speciale cellen normaliter niet voor. Bij vaccininjecties in spieren worden extra chemische stoffen toegepast om die cellen alsnog naar de plaats van injectie te lokken om voldoende immuunreactie te bereiken. Bij afgifte via de huid zijn deze stoffen meestal niet nodig.

Daarnaast verbetert MyLife met haar keramische materialen bestaande of nieuwe vaccins tot een stabiel, droog product dat houdbaar blijft bij normale temperaturen. Daarmee bespaart men veel tijd, geld en productverlies op de momenteel gangbare dure en complexe koude-keten-transport en – opslag. Door het ontwerp van deze keramische pleisters is het aanbrengen eenvoudig en pijnloos. Dat biedt oplossingen voor veel mensen met naaldangst. De keramische pleister wordt binnen 30 seconden aangebracht zoals iedere andere pleister en na enkele minuten eenvoudig afgenomen en verwijderd als normaal restafval.

MyLife voorziet begin 2023 een volgende investeringsronde van zo’n vijftien miljoen euro voor onder andere de bouw van een proeffabriek en uitbreiding van de activiteiten naar de VS en Azië.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×