Cees Juffermans, Julie van Santen en Stan de Graaf. (Foto: Cor van der Velden).

Leidse shorttracktalenten op weg naar Europese finales

Het gaat goed met het kortebaanschaatsen in Leiden. De shorttrack-jeugd van de Indoor Hardrij Club Leiden (IHCL) heeft afgelopen weekend in het Italiaanse Bergamo meerdere persoonlijke records gereden. Stan de Graaf en Julie van Santen wonnen zelfs allebei een bronzen medaille. Hun trainer Cees Juffermans is trots. “Het is superleuk om te zien hoe groot de groep Leidse talenten is.” Stan en Julie hopen de Europese finale te halen in maart. “Soms moeten we een paar dagen school missen, maar de docenten snappen wel dat schaatsen heel belangrijk is.”

In totaal was IHCL met maar liefst negen junioren in de leeftijdsklasse elf tot veertien jaar actief in Italië. “Dat was een zogenaamde Starclass-wedstrijd voor de snelste junioren van West-Europa”, legt Juffermans uit. “Als je sneller rijdt dan een vastgestelde limiet, mag je daaraan meedoen.” De eerste wedstrijd was in Amsterdam en dat leverde Stan al twee keer zilver op. “Er komt nog één wedstrijd aan, in januari in Duitsland en dan wordt het algemeen klassement opgemaakt”, vertelt Juffermans. “De beste schaatsers van West-Europa mogen in maart naar de finale tegen de winnaars van Oost-Europa.”

 

Vallen
Stan staat nu tweede in het algemeen klassement en heeft dus uitzicht op een plek in de Europese finale. Julie zal in Duitsland hard aan de bak moeten om dat ook te halen, maar het is nog mogelijk. “De Starclass-wedstrijden zijn in het weekend’, vertelt Stan. “Voor Italië moest ik de hele vrijdag en een stukje van de donderdag vrij nemen van school, maar dat mocht gelukkig.”

Het leuke van shorttrack is dat het zo snel is, vinden ze alledrie. “Ik rijd ook op de lange baan, maar schorttrack is veel leuker”, legt Julie uit. Stan valt haar bij: “Het is spectaculair, daar houd ik van. Ik ben weleens hard gevallen, maar dat hoort erbij.” Cees kan dat alleen maar beamen. “Schaatsen zit bij mij in de familie, maar shorttrack heeft wel echt mijn liefde.” Het is dan ook geen toeval dat hij Julie traint. “Haar moeder is mijn grote zus.”

Als het aan de schaatsers en hun trainer ligt, gaan we nog heel veel van ze horen. “Als ze zo doorgaan, kunnen ze binnenkort naar een regionaal trainingscentrum”, vertelt Juffermans. “Daar kunnen ze sport en school nog beter combineren. Ze zitten dan bij Jong Oranje, daar zijn drie afdelingen van in Nederland.” “Vier”, verbetert Julie hem. Ze wil daar graag naartoe. “Dat is wel cool.” Stan is het met haar eens. “Ik ga ook voor een topsportcarrière.”

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×