(Foto: Casper Chaudron).

LUMC maakt podcast over seks met een aangeboren hartafwijking

Het LUMC heeft in samenwerking met Stichting Hartekind een podcast gemaakt over de seksuele gezondheid van pubers en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking (AHA). Er wordt gesproken over gevolgen en ervaringen die een AHA teweeg kan brengen voor mensen die het hebben.

Jaarlijks worden er 1500 baby’s geboren met een AHA. 85 procent daarvan behaalt een volwassen leeftijd. Er bestaat weinig onderzoek over de kwaliteit van leven bij jongvolwassenen met een geopereerde AHA. Ze voelen zich vaak belemmerd in het aangaan van romantische relaties omdat ze vrezen dat hun hart dat niet aan kan. Artsen voelen zich vaak niet geroepen of geschikt om over deze onderwerpen te praten. Om daar meer aandacht en informatie voor te geven heeft het LUMC het initiatief genomen er een podcast over te maken.

Journalist Daan Borrel praat in de podcast met experts en met jongvolwassenen die een AHA hebben. Er staan nu drie afleveringen online. Over vrouwen, over mannen en over ouders. Aan het woord komen onder anderen Philippine Kiès (cardioloog), Arno Roest (kindercardioloog) en Henk Elzevier (uroloog/seksuoloog) van het het Leids Universitair Medisch Centrum.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×