Met alleen de QR-code bleek de vierde golf nog niet te stuiten. (Foto: Rob van Dullemen).

Een lichtpuntje: coronagolf vlakt iets af, zeker in Leiden

Een reeks nieuwe records bewees afgelopen week dat de vierde coronagolf nog niet voorbij is. Het kabinet stelde voor drie weken een avondlockdown in. Toch zijn er ook lichtpuntjes te zien. De toename van besmettingen vlakt af en dat geldt zeker in Leiden en regio.

Sinds half november telt Nederland dagelijks meer dan 20.000 nieuwe besmettingen, dubbel zo veel als op de top van vorige golven. Omdat de testbereidheid afneemt, liggen de echte aantallen waarschijnlijk nog hoger. Dat blijkt ook uit de rioolmetingen van het RIVM: afgelopen week werden bijna daar drie keer zoveel virusdeeltjes aangetroffen als tijdens de vorige recordweek in oktober 2020.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Avondlockdown
De kracht van de vierde coronagolf dwong het kabinet vrijdag om nog harder op de rem van maatschappelijk en economisch verkeer te trappen. Met alleen de QR-check op drukke plekken en de vroegere sluiting van de horeca was deze golf nog niet te stuiten.

Daarom moet nu de avondlockdown alsnog een dreigend zorginfarct helpen voorkomen. Want de druk op ziekenhuizen is sterk opgelopen. In drie weken ging het van 1490 naar 2642 bezette bedden, waarvan nu al 575 op de intensive care.

Die aantallen zijn nog geen absolute records, maar ze naderen snel het maximum van wat de ziekenhuizen nu aankunnen. En de verwachting is dat het aantal bezette bedden nog zeker twee weken zal blijven stijgen.

Meer sterfgevallen
Intussen loopt ook het aantal geregistreerde coronadoden verder op. Het weektotaal ging van 234 naar 352, een toename van vijftig procent. Een belangrijk deel van deze sterfgevallen betrof ongevaccineerden, maar sinds kort loopt ook de sterfte onder gevaccineerde 70-plussers weer flink op.

Bij die 70-plussers blijken de vaccins na meer dan een half jaar toch minder bescherming te bieden. Dat wordt pijnlijk duidelijk nu de verpleeghuizen het virus steeds moeilijker buiten de deur kunnen houden. Vrijdag was er een recordaantal van 970 tehuizen met één of meer besmette bewoners, bijna tien keer zo veel als begin oktober.

Intussen hebben afgelopen week de eerste kwetsbare ouderen de boosterprik gekregen, die hun weerstand tegen het virus binnen enkele weken moet verhogen. In onze GGD-regio, Hollands Midden, ging het om bijna drieduizend vaccinaties. Dat is bijna vier op elke duizend inwoners.

Lichtpuntjes
Nederland is in Europa nu één van de landen met de hoogste besmettings-, opname- en sterftecijfers. Door het beperkte aantal ic-bedden is die golf alleen op te vangen door zelfs urgente operaties uit te stellen en tegelijk deze avondlockdown in te stellen. Het is moeilijk voor te stellen dat de situatie over drie weken al zoveel beter is dat die maatregel versoepeld kan worden.

Toch doemen de allereerste lichtpuntjes op. Het landelijke aantal nieuwe besmettingen steeg afgelopen week maar enkele procenten, terwijl er in eerdere weken steeds ruim veertig procent bijkwam. De laatste dagen lijkt die afvlakking door te zetten: de cijfers schommelen rond de 22.000 per dag.

Dat is nog steeds ongekend hoog, maar de afvlakking geeft wél aan dat de beperkte kabinetsmaatregelen van 2 en 16 november al enig effect hebben gehad. Met de avondlockdown erbij moet een daling van de besmettingen in zicht komen.

Leidse regio
In de Leidse regio is de afvlakking van de cijfers nog wat duidelijker. En dat terwijl de stijging hier de laatste weken ook al minder heftig was dan elders. Want sprong het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners landelijk in zes weken van 135 naar 902, in Leiden ging het van 217 naar 666.

Van een dreigende brandhaard werd de stad zo – relatief gezien – één van de minst door corona getroffen gebieden. En voor de Leidse regio geldt iets dergelijks, want ook de buurgemeentes van Leiden hebben minder besmettingen per inwoner dan de rest van het land.

In de iets ruimere regio blijven er wel plaatsen met veel besmettingen. Waddinxveen heeft nu de hoogste besmettingsgraad (1132) en de zeer nabij gelegen gemeentes Katwijk en Teylingen doen daar met scores van 1091 en 1035 weinig voor onder.

Het aantal ziekenhuisopnames in de kleine Leidse regio is nu bijna constant: deze week 9 opnames, de voorgaande twee weken 8. Per inwoner zijn dat er drie keer zo weinig als de 11 opnames uit Gouda en vijf keer zo weinig als de 11 uit de kleine gemeente Zuidplas.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×